Rapportfloden: Blandade resultat

Q2 Mackmyra, Effnetplattformen , Awardit, Lexington, Paradox, Climeon, Besqab, CLX, Fastator, Clean Motion: Här är resultaten.

Whiskybolaget Mackmyra, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -3,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-4,3). Resultatet per aktie uppgick till -0:29 kronor (-0:37).

Rörelseresultatet blev -0,7 miljoner kronor (-1,3) medan nettoomsättningen exklusive alkoholskatt uppgick till 19,1 miljoner kronor (17,1). Försäljningstillväxten var 12 procent (18), trettonde raka kvartalet med ökad försäljning.

Till de "prioriterade" exportmarknaderna Tyskland, Frankrike och Storbritannien var tillväxten 27 procent.

"Samtliga tre marknader uppvisar en för kvartalet tydlig tillväxt både i termer av volym och värde", framgår i rapporten.

First North-listade Effnetplattformen har beslutat att skriva ned värdet på koncernens aktieinnehav i Axxonen Holding med 5,3 miljoner kronor, vilket belastar finansnettot för det första kvartalet med samma belopp. Efter nedskrivningen uppgår det bokförda värdet på aktierna i Axxonen Holding till noll.

Nedskrivningen sker mot bakgrund av den fortsatt negativa utvecklingen på bostadsmarknaden i kombination med kapitalmarknadens avsaknad på aptit att finansiera bostadsutvecklingsprojekt i Axxonen Holdings segment.

"För närvarande råder en betydande osäkerhet på marknaden för nyproducerade bostäder i höga prislägen i Stockholm. Situationen för Axxonen Holding är fortsatt mycket utmanande och bolaget har ännu inte löst sin långsiktiga finansiering", heter det i rapporten.

För det första kvartalet redovisar Effnetplattformen en omsättning på 2,2 miljoner kronor (4,3) och ett rörelseresultat som uppgick till 0,3 miljoner kronor (1,4).

Nettoresultatet för det första kvartalet var -5,1 (1,5). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick för det första kvartalet till -0,8 (2,7).

Lojalitetsbolaget Awardit, som är listat på First North, redovisar en omsättning om 13,3 miljoner kronor (11,4).

Rörelseresultatet uppgick 2,8 miljoner kronor (3,5), innebärande en rörelsemarginal på 21,1 procent (30,8).

Kläd- och inredningsbolaget Lexington, som är listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -3,9 miljoner kronor för första kvartalet (-3,6).

Bruttomarginalen uppgick till 61,9 procent (62,8). Ebitda-resultatet blev -2,7 miljoner kronor (-1,9). Rörelseintäkterna uppgick till 66,3 miljoner kronor (67,5).

"Vi har fortfarande en bit kvar innan vi fullt ut har kompenserat försäljningstappet i traditionella kanaler med ökningar online och i egna butiker, men vi ser att vi tagit ett steg i rätt riktning under kvartalet som gått", skriver bolagets vd Kristina Lindhe i rapporten.

Hon skriver även att bolagets egna webbutik ökade med över 50 procent under perioden.

"Under perioden dubblades andelen av vår försäljning som sker online jämfört med samma period föregående år, och är nu uppe i 19%. Vi planerar, och investerar, för fortsatt expansion online och har flera nya projekt och kunder på väg in senare under året", skriver Kristina Lindhe.

Spelutvecklaren Paradox redovisar ett resultat efter skatt på 109 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (29,2). Resultatet per aktie uppgick till 1:03 kronor (0:28).

Nettoomsättningen uppgick till 267 miljoner kronor (121).

Rörelseresultatet blev 141 miljoner kronor (38) och kassaflödet uppgick till 144 miljoner kronor (85,7).

Cleantechbolaget Climeon redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet på -20,5 miljoner kronor (-10,2). Rörelseresultatet sjönk till -20,1 miljoner kronor (-10,2).

Nettoomsättningen uppgick "planenligt", skriver bolaget, till i princip noll kronor "då nästkommande leveranser förväntas påbörjas i andra kvartalet". Orderingången ökade till 51,5 miljoner kronor (10,4). Bolagets orderstock uppgår nu till 404 miljoner kronor.

"Vi har nu ett tydligt genombrott för vår geotermi-affär efter att ha följt upp vår första affär i augusti 2017 på Island med affärer i USA, Tyskland och Kanada. Vid noteringen i oktober trodde vi att detta skulle ta längre tid, men vi har överraskats positivt av takten och bredden i de affärer vi fått sedan dess", skriver bolagets vd Thomas Öström i rapporten.

Bostadsutvecklaren Besqab redovisar ett resultat efter skatt på 41,4 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (54,9). Resultatet per aktie uppgick till 2:68 kronor (3:55).

Enligt bolagets segmentsredovisning blev rörelseresultatet 36,1 miljoner kronor (62,8) och rörelsemarginalen var 12,8 procent (16,4). Intäkterna enligt segmentsredovisning uppgick till 282 miljoner kronor (384).

"Lägre försäljningstakt och justering av priser i pågående projekt har haft negativ effekt på periodens resultat", framhåller Anette Frumerie i vd-ordet.

Besqab, verksamt i Stockholm och Uppsala, sålde 20 bostäder i det första kvartalet (105) samt startade inte produktion av några bostäder (111).

CLX, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 53,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (70,8).

Jämförelsestörande poster uppgick till -11,8 miljoner kronor (-10,8), och det justerade ebitda-resultatet uppgick till 65,0 miljoner kronor (80,9).

Bruttoresultatet uppgick till 20 miljoner kronor (191), med en bruttomarginal på 23,3 procent (30,7). Rörelseresultatet, på ebit-nivå, blev 20,3 miljoner kronor (41,1). Nettoomsättningen uppgick till 859 miljoner kronor (622).

Den organiska tillväxten uppgick till +13 procent under kvartalet, jämfört med +7 procent under fjärde kvartalet 2017.

Fastighetsbolaget Fastators omsättning ökade till 22,9 miljoner kronor i det första kvartalet (9,9), medan rörelseresultatet minskade till 10,5 miljoner (22,6).

Bakom förändringen ligger främst att resultat från Fastators intresseföretag minskade till 1,1 miljoner kronor (28,9). I det största av dessa, det hälftenägda samhällsfastighetsbolaget Offentliga Hus, blev nettoresultatet en förlust på 3,9 miljoner kronor (+32,1).

Bolaget växer dock enligt Fastators vd Joachim Kuylenstierna "enligt plan mot målet om att flerdubbla sitt fastighetsvärde och därefter en börsnotering".

I rörelseresultatet ligger även värdeförändringar av fastigheter på 7,1 miljoner kronor (0).

Elfordonsbolaget Clean Motion, vars aktie handlas på First North, hade under det första kvartalet en omsättning på 1,9 miljoner kronor (1,4) där nästan 1,2 miljoner utgörs av försäljning till Zbee India som är ett helägt dotterbolag till Clean Motion.

Rörelseresultatet var -2,6 miljoner kronor (-1,8) medan nettoresultatet landade på -2,7 miljoner kronor (-0,8).

"Vi har under kvartalet flyttat vår karossproduktion från Kungshamn till Ljungby och i samband med denna flytt har leveransförmågan tillfälligt gått ned. Flytten har dock gått enligt plan. Vi har också under kvartalet haft en del förseningar av komponentleveranser vilket också har begränsat produktionskapaciteten, men detta är nu på väg att åtgärdas", skriver bolagets vd Göran Folkesson i rapporten.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -