Ny skatt på sjukvårdsförsäkringen

Privatekonomi: Alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som arbetsgivaren betalar för kommer att bli förmånsbeskattad från och med den 1 juli. Förslaget berör nära en halv miljon svenskar.

Har du en sjukvårdsförsäkring som bekostas din arbetsgivare betalar du ingen skatt för den idag.

Men den 1 juli kommer det att bli ändring på det. Här om dagen klubbade riksdagen att anställda med arbetsgivarbetalda sjukvårdsförsäkringar ska förmånsbeskattas. Kortfattat så innebär det att inkomstskatten blir högre. Men hur stor skatteeffekten blir varierar beroende på vilken marginalskatt du har.

Vid en marginalskatt på 30 procent innebär det en ökad inkomstskatt för dig som anställd motsvarande 30 procent av den förmånsskattepliktiga premien för sjukvårdsförsäkringen.

En sjukvårdsförsäkring med en premie om 450 kronor per månad där 70 procent anses vara beskattningsbar, 315 kronor, skulle innebära en ökad beskattning på 95 – 157 kronor.

Anställda som gör ett bruttolöneavdrag för att finansiera en behandling riskerar dock att förmånsbeskattas för betydligt större summor. Det beror på att även sjukvård som bekostas av en arbetsgivare som förmån åt en arbetstagare kommer att omfattas av förmånsbeskattning den 1 juli.

En arbetstagare som exempelvis gör en IVF-behandling som bekostas av arbetsgivaren kan komma att förmånsbeskattas med 20 000 – 40 000 kronor. En annan vanlig behandling som bekostas av arbetsgivare är ögonlaseroperationer. Vid en sådan behandling kan förmånsbeskattningen landa på omkring 70 0000 kronor. 

Om du själv betalar för en sjukvårdsförsäkring, genom nettolöneavdrag eller direkt påverkas du inte av lagändringen, det gäller endast dig som har en sjukvårdsförsäkring bekostad av arbetsgivaren, vilket majoriteten, 70 procent av alla 650 000 svenskar har.

Finansminister Magdalena Andersson, som varit drivande i frågan om att införa skatten, tycker inte att det här är en förmån som ska subventioneras av skattebetalarna.

”Skatter ska gå till den hälso- och sjukvård som kommer alla till del. Vi betalar för hälso- och sjukvården med skatter. Det är en central del av den svenska modellen. Det innebär att vi har en skattefinansierad hälso- och sjukvård som är tillgänglig för alla, avsett hur din plånbok eller sjukdomshistoria ser ut”, sade finansminister Magdalena Andersson i ett pressmeddelande tidigare.

Förmånsbeskattningen beräknas ge omkring en miljard kronor per år i ökade skatteintäkter. Pengarna är tänkta att gå till hälso- och sjukvården.

Men beslutet får hård kritik från flera håll.  Günther Mårder, vd för Företagarna, är en av kritikerna. Han säger att beslutet kommer att innebära stora kostnader för Sveriges företagare, främst småföretagare, men även anställda och myndigheter, med ett skatteverk som ändrar inkomsttaxeringen mitt under pågående inkomstår.

”Att tvingas göra den här ändringen på sex veckor måste vara svenskt rekord i reformtempo. Normalt är det här bara sådant vi ser under krigstid eller djupa kriser då snabba åtgärder är helt avgörande för att undvika katastrofscenarier. Det är naturligtvis helt absurt”, säger han till Placera.

Främst erbjuds sjukvårdsförsäkringar av små och medelstora företag med upp till 30 anställda. Enligt Günther Mårder beror det på att många företagare med mindre bolag saknar förtroende för att den offentliga vården ska kunna hjälpa dem och deras medarbetare på det sätt de förväntar sig.

”Därtill så är försäkringarna viktiga verktyg för mindre företag i termer av att kunna ta sitt lagstadgade ansvar i fråga om både arbetsmiljö och hälsofrämjande, eftersom de saknar personalavdelningar och HR-resurser som är vanligare i större organisationer”.

Günther Mårder befarar att skatten som nu införs kan leda till att fler arbetstagare avstår en sjukvårdsförsäkring, framförallt sett till de som är nära brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt vilket i sin tur kan drabba både arbetstagare och arbetsgivare negativt.

”Förmånsbeskattningen höjer trösklarna för småföretagens arbetsmiljö- och hälsoarbete vilket kan leda till ökade kostnader för bortfall i produktivitet om medarbetare som blir sjuka saknar en privat sjukvårdsförsäkring”.

Vad är en sjukvårdsförsäkring?

Det finns två olika privata försäkringar som du kan teckna, sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring.

Förenklat uttryckt så kan man säga att en sjukförsäkring ger dig kompensation om du är oförmögen att arbeta på grund av sjukdom och får ett inkomstbortfall. Antingen kan du få ett engångsbelopp vid en allvarlig diagnos eller en månadsersättning likt din tidigare lön.

Sjukvårdsförsäkringen däremot fungerar som ett komplement till den offentliga hälso- och sjukvården i Sverige. Du får exempelvis snabbare hjälp till den sjukvård du är i behov av och kommer snabbare till en specialist för utredning utan remiss.

Försäkringen kan tecknas aningen av arbetsgivaren eller av dig privat genom en gruppförsäkring eller individuell försäkring.

I Sverige finns totalt 650 000 sjukvårdsförsäkringar som berör ungefär var tionde person i åldern 16 - 64 år.

70 procent av dem har en sjukvårdsförsäkring som bekostas av arbetsgivaren. Om du har tecknat en sjukvårdsförsäkring privat berörs du inte av den nya skatten.

Enligt Svensk Försäkring står Landstingen för omkring 99 procent av de totala kostnaderna för all vård i Sverige. Sjukvårdsförsäkringen står för 1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -