Högre räntetolerans hos placerarna

Fonder De globala investerarna bjuder på både bra och dåliga signaler i en färsk investerarenkät. I den positiva vågskålen så är kassan fortsatt stor så det finns det mycket kapital kvar att investera. Men makroindikatorn sjunkit för sjätte månaden i rad till negativt territorium

Investerarkollektivet är positivt till aktier och i genomsnitt tror de att börserna når toppen först 2019 eller senare.  Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4–10 maj.

Drygt 76 procent av de tillfrågade globala investerarna tror att aktiemarknaden har mer att ge. Majoriteten på drygt 40 procent tror att toppen nås först 2019 eller senare. Knappt 20 procent tror att vi såg börstoppen i januari.

Investerarna tror att världsekonomin växer i några år till och att nästa recession kommer först under det första halvåret 2020.

Investerarna har minskat nettokassan till 4,9 procent från historiskt höga 5,0 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator, över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar vid en eventuell fortsatt börsnedgång.

Den amerikanska 10-åringen har i veckan stigit över 3 procentsnivån. Men det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är en uppgång från 3,5 procent i förra månadens undersökning.

Investerarna föredrar banker och cykliska sektorer. Bankaktier har nått den näst högsta nivån någonsin i undersökningens historia. Det är också tydligt under månaden att intresset för att investera i olje- och energi aktier ökat betydligt. Råvaror har nått den högsta allokeringen sedan april 2012, då handlades oljan 105 dollar fatet. Investerarna underviktar mer defensiva sektorer som dagligvaror och telekombolag.

På listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) hittar vi fortsatt FAANG+BAT i topp. Det är för den fjärde månaden i rad.

Att gå kort amerikanska korta räntepapper och den amerikanska dollarn är populära handelsaffärer som man tror kan straffa sig på sikt.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är återigen centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna. Faran för handelskrig har sjunkit betydligt under månaden. Men det stigande oljepriset börjar ses som ett problem och är ny på listan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -