Börsen: Uppåt för oljeaktierna

Börsen Stockholmsbörsen handlades något högre fram till torsdagseftermiddagen. En liknande utveckling syntes på de större Europabörserna.

Oljan har på nytt letat sig upp och Nordsjöoljan handlades tillfälligt över 80 dollar per fat.

Sektorsvis hamnade betting under press efter att brittiska regeringen flaggat för höjd skatt på online-spel. Detta för att kompensera för minskade skatteintäkter mot bakgrund av kraftigt sänkta maximala insatser i spelterminaler.

Vid 14.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,3 procent upp till nivån 1.607 och omsättningen uppgick till 5,9 miljarder kronor.

H&M toppade OMXS30 med en uppgång på 2,1 procent. Styrelseordförande och huvudägare Stefan Persson har köpt ytterligare 7,1 miljoner aktier för sammanlagt 985 miljoner kronor. Fingerprint låg i motsatt del av storbolagslistan med en nedgång på drygt 2 procent.

Bland de betting-relaterade bolagen föll Leo Vegas och Kindred med 3,7 respektive 2,4 procent. Kambi tappade 2,6 procent. Den ökade politiska risken har satt press på sektorn under senare tid. Nyligen var det Norge, där många av de Stockholmlistade bolagen har en betydande exponering. Och nu visar sig även Storbritannien dra åt tumskruvarna vilket kan ha skapat en allmän skrämselhicka för bettingrelaterade aktier. På pluskontot hamnade dock måndagens besked om möjlighet till att legalisera sportvadslagning i USA.

"Det är klart att detta kan vara negativt för de nordiska spelbolagen, men samtidigt är det inte fastställt hur mycket skatten ska höjas med. Det är ju i dagsläget 95 procents kanalisering i Storbritannien på grund av den relativt låga skatten och höjer man skatten riskerar kanaliseringen att minska", kommenterade en spelanalytiker det brittiska beskedet.

Oljebolagen avancerade vidare i spåren av stigande oljepriser. Lundin-bolaget Ipco steg ytterligare 9 procent och är upp hela 28 procent efter tisdagens rapport.

Enquest steg drygt 4 procent medan Lundin Petroleum var upp 1,7 procent trots att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till neutral.

E-handelsbolaget Boozt steg 1,6 procent efter rapport medan balkongbolaget Balco var upp knappt 1 procent.

Sensys Gatso Group sjönk 5 procent medan Stille steg närmare 9 procent efter rapport.

Collector avancerade över 4 procent. Dagens Industri konstaterade att nischbanken tappat en tredjedel av sitt värde senaste året, samtidigt som bankindex backat 12 procent, och att aktien kan vara köpvärd.

Phase Holographic ska göra en företrädesemission på 65 miljoner kronor. Aktien rasade 32 procent.

Invuo var en annan förlorare med ett tapp på 39 procent. Bolaget har likviditetsproblem.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Christian Berner och aktien handlades upp drygt 6 procent. Beijer Ref och HiQ får säljrekommendationer och marknaden svarade med att handla ned dessa med 1,6 respektive 2,8 procent.

Graf: OMXS30 under torsdagen.

image

Källa: Infront.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -