JM och ABB i Nordea-portfölj

Börs Det är dags att inta en något mer defensiv attityd till aktiemarknaden menar Nordea.

Banken plockar in verkstadsjätten ABB och byggbolaget JM i sin nordiska modellportfölj (all cap) på bekostnad av bilsäkerhetsföretaget Autoliv, rederiet Wallenius Wilhelmsen och fukthanteringsbolaget Munters.

Banken inkluderar också JM i portföljen Nordea Select (small/mid cap). Ut åker TDC, Wallenius Wilhelmsen och Munters.

Förändringarna genomförs mot bakgrund av Nordeas syn att volatiliteten på aktiemarknaden är här för att stanna, med en negativ grundton.

"För oss hänger volatiliteten samman med utmanande värderingar, extremt höga marginalförväntningar för 2019 i varje hörn av den utvecklade världen, och med positionering med övervikt av aktier. Allt detta kräver ett kontinuerligt flöde av positiva makroöverraskningar för att kvarstå", skriver banken.

Nordea varnar också för inflationsrisken i USA, som kan leda till tioårsräntor närmare 3,5 procent, upp från dagens nivå strax över 3 procent.

Den mer försiktiga synen på aktiemarknaden motiveras också med en rad händelser under de senaste kvartalen. Hit hör kollapsen för kryptovalutor, likviditetsproblem hos kinesiska konglomerat, ökande problem på den amerikanska billånemarknaden och kraschen för volatilitetsderivat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -