Svag krona bra för stuguthyrare

Privatekonomi: Utlandsresan bli dyrare än vanligt på grund av den svaga svenska kronan. Men om du hyr ut din bostad i Sverige kan du dra nytta av valutorna och resa utomlands utan att det kostar dig mer.

Allt fler utländska turister väljer att semestra i Sverige, men det gäller främst långväga gäster. Intresset från den nordiska marknaden är svalare och antalet svenskar som väljer att turista i sitt eget land blir allt färre.

Den svagare kronan gör att svenska turister tappar i köpkraft när de reser utomlands. Men det omvända gäller för europeiska turister i Sverige. Så ett sätt att finansiera den förhållandevis dyrare utlandssemestern kan vara att utnyttja det faktum att utländska turister kan semestra billigare i Sverige.

Har du exempelvis ett sommarhus som står tomt några veckor i sommar kan det vara ett perfekt sätt att dryga ut semesterkassan. Eller så kan du hyra ut din permanenta bostad under tiden du reser utomlands.

”Valutakursförändringen innebär visserligen att du får bättre betalt i svenska kronor, men det kan också vara ett tillfälle att justera priset något utan att för den delen skrämma bort turistande européer. Så tänk på det när du sätter priset för uthyrningen i år”, säger Emma Persson, sparekonom Länsförsäkringar.

Emma Persson

På fem år har kronan tappat cirka 20 procent mot euron och Tillväxtverket räknar med att den svaga kronan bidrar till en ökning av de utländska besökarna i Sverige i sommar. Därför kan du prova att höja priset.

Här är ett exempel om du sätter hyran i euro utan att justera priset:

Hyra 500 euro = 4 292 SEK maj 2013

Hyra 500 euro = 4 659 SEK maj 2016

Hyra 500 Eeuro = 5 150 SEK maj 2018

Lyckas du dessutom höja priset med 20 procent får du 600 euro, vilket motsvarar 6180 kronor. Det är nästan 2000 kronor mer än priset på maj 2013 i exemplet.

Du kan hyra ut för 50 000 kronor per år skattefritt, hyresinkomst över det beskattas med 30 procent.

”Ett bra sätt att nå utländska turister är att använda sig av en uthyrningssajt som finns på flera språk, exempelvis tyska”, säger Emma Persson.

Det finns flera fördelar med att använda sig av en stugförmedlare, då får du exempelvis hjälp med annonsering, kontrakt och regler kring uthyrningen. En nackdel är dock att förmedlaren tar betalt för sina tjänster.

Om du vill spara in denna utgift och väljer att hyra ut själv, exempelvis på Blocket, gäller det att tänka på några saker.

Skriv ett kontrakt där det framgår hyrestid, betalning och skriv gärna en lista på inventarier som du även kan fotografera. Det är också bra att kolla med ditt försäkringsbolag om du behöver teckna någon tilläggsförsäkring. Ta kopia på ID-handling och skriv kontrakt där du bifogar inventarielistan.

Begär en deposition som du betalar tillbaka efter hyrestidens slut om allt ser okej ut och ta ut en förskottsbetalning som kan bestå av en del av totalbeloppet som du begär in vid bokningstillfället.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -