Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Bibb, Ivysys, Xbrane, Arctic Paper, Xspray Pharma, Lundin Gold: Här är resultaten.

Medicinteknikbolaget Bibb Instruments nettoomsättning för det första kvartalet 2017 uppgick till 175.000 kronor (0). Resultatet per aktie uppgick till -0:16 kronor (-0:04).

Resultatet efter finansiella poster uppgick till -1,7 miljoner kronor (-0,2).

Fokus under det första kvartalet har legat på att marknadsföra diagnostikinstrument under varumärket Endo Drill för tidig upptäckt av cancertumörer, skriver vd Fredrik Lindblad i en kommentar.

"Sedan Endo Drill GI Upper lanserades i augusti 2017 har vi upplevt en hög efterfrågan från sjukhus gällande utbildning av instrumentet… I kvartal 1 2018 besöktes 13 svenska sjukhus för utbildning och marknadsföring av vårt Endo Drill-instrument", skriver Fredrik Lindblad.

Bibb är listat på Aktietorget.

Ivisys, som handlas på First North, ökade rörelsens intäkter med 85 procent till 1,9 miljoner kronor under första kvartalet 2018 (1,1). Rörelseresultatet var samtidigt -0,6 miljoner kronor (-1,3).

"Det säger sig själv att jag förväntar mig att det finansiella resultatet för 2018 kommer bli mycket bättre än förra året och förhoppningsvis kommer vi ha möjlighet att börja publicera riktlinjer med Q3-rapporten", kommenterar vd Jakob Kejse i samband med rapporten.

Xbrane, som handlas på First North, hade en nettoomsättning på 8,6 miljoner kronor under första kvartalet 2018 (6,8).

Ebitda-resultatet upp gick till -7,3 miljoner kronor (-7,8).

Xbrane hade under första kvartalet forsknings- och utvecklingskostnader på 20,3 miljoner kronor, varav 17,6 miljoner var relaterade till Xlucane och 2,7 miljoner till Spherotide. Kostnaderna är framförallt relaterade till produktion och jämförande analys av batcher i kommersiell skala.

Övriga rörelseintäkter uppgick till 13,7 miljoner (0,1) och avser primärt en av potentiellt flera milstolpebetalningar avseende utlicenseringen av Spherotide till den kinesiska marknaden.

Arctic Paper hade intäkter på 789 miljoner polska zloty under det första kvartalet 2018, jämfört med 774 miljoner motsvarande period i fjol.

Ebidta-resultatet blev 71,2 miljoner zloty (75,5) och rörelseresultatet sjönk till 47,2 miljoner zloty, från 49,1 miljoner i fjol. Pappersverksamheten genererade en omsättning på 574 miljoner zloty med ett ebitda-resultat om 31,1 miljoner (39,1).

"Den fortsatta uppgången i massapriser sätter press på marginalerna. Men under perioden har prishöjningar implementerats som delvis kompenserar för kostnadsökningar och vi planerar ytterligare prishöjningar", kommenterar vd Per Skoglund.

Periodens resultat påverkades också negativt av produktionsstörningar vid Grycksbo-bruket samt påskeffekt.

Produktionen uppgick till 169.000 ton (176.000) med en mer gynnsam produktmix som ökade försäljningsvolymerna av premiummärket Munken.

Arctic Paper äger 51 procent i Rottneros.

"Det gångna kvartalet visade åter fördelarna av att kombinera våra pappersverksamheter med vårt ägande i massaproducenten Rottneros. Kvartalets resultat bekräftar att vi är på rätt väg. Det är nu viktigt att vi fortsätter vår strategi att stärka lönsamheten i vårt papperssegment", skriver Arctic Paper.

Xspray Pharma, som handlas på First North, hade ett resultat före skatt om -1,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2018 (-6,3). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-1:00).

"Stärkta av de goda studieresultaten vi erhöll i slutet av förra året genomförde vi en nyemission om 88 MSEK före emissionskostnader. Med det nya kapitalet planerar vi att bredda vår produktportfölj med upp till fyra nya produktkandidater, utöver de tre ursprungliga", kommenterar vd Per Andersson.

Xsprays affärsidé är att utveckla förbättrade samt generiska versioner av marknadsförda cancerläkemedel, i första hand proteinkinashämmare (PKI), för behandling av cancer.

Lundin Gold redovisar en nettoförlust om 25,6 miljoner dollar för det första kvartalet 2018, mot -6,4 miljoner motsvarande period i fjol. Per aktie blev resultatet -0:20 dollar (-0:05).

Den högre nettoförlusten i år jämfört med i fjol berodde främst på en derivatförlust på 22,9 miljoner dollar, som dock till viss del motverkades av en orealiserad valutavinst om 6,4 miljoner dollar.

Det framgår av delårsrapporten.

Bolagets fokus är att hålla Fruta del Norte-projektet till tidsplan, att kunna börja producera guld 2019.

"Nu när vi har finansiering för Fruta del Norte nästan klar, kan våra ingenjörs- och byggteam fortsätta arbeta mot att nå det första guldet i det fjärde kvartalet nästa år", kommenterar vd Ron Hochstein i bolagets delårsrapport.

Bland de aktiviteter som planeras under de kommande tolv månaderna för att nå målet ingår infrastrukturarbete, erhålla diverse nödvändiga tillstånd samt påbörja byggnation av olika anläggningar vid sajten.

Vad gäller bolagets prospektering är den fokuserad på diamantborrningen vid El Puma. Andra mål kan komma att borrtestas under 2018, beroende på resultat och tillstånd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -