Placerarna tog ner risken i april

Fonder Ränteprodukter stod för lejonparten av ökade nettoinflödet till passivt förvaltade produkter i april. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Riskviljan hos de globala investerarna har fortsatt att minska i april. Nästan halva nettoinflödet till passivt förvaltade produkter hamnade i olika former av ränteprodukter.

Nettoinflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter fördubbladea i april jämfört med mars till drygt 300 miljarder kronor. Men det är långt under rekordet som sattes i januari i år på 800 miljarder kronor i nettoinflöde. Det visar statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Inflödet till ränteprodukter var i april den högsta sedan juni 2017. Klart populärast var räntefonder med korta löptider och korta amerikanska räntepapper under två år, tillsammans med företagsobligationer med korta löptider och hög säkerhet. Räntepapper med korta löptider anses vara mindre känsliga för höjda räntor.

Förutom stora nettoflöden till säkrare ränteprodukter, steg investerarnas intresse för guld i april. Totalt letade sig 15 miljarder kronor till guld, den högsta månadssiffran sedan juli 2016. Det ökade nettoflödet tyder på större efterfrågan för säkrare tillgångar i spåren av oro kring handelspolitik och ökade politiska spänningar ibland annat Mellanöstern. Guld betraktas traditionellt som en säker tillgång vid oro.

Drygt en tredjedel av nettoinflödet till börshandlade fonder hittat till aktierelaterade produkter. Den tydligast trenden är ett minskat intresse för europeiska aktier. Det var fortsatta utflöden från breda europeiska aktieindexprodukter under månaden.

Totalt har investerarna nettosålt europeiska aktieprodukter för över 100 miljarder kronor de två senaste månaderna. Det är de största utflödena sedan slutet på 2016. Sämre makrostatistik och minskade vinstförväntningar för de euroepiska börsbolagen efter rapportperioden anses vara en anledning till lägre intresse från investerare.

Även det tidigare stora intresset för japanska aktier minskade under månaden till ett blygsamt nettoinflöde. Starkare japansk yen anses vara en av anledningarna till att investerarna visar minskat intresse. Trots det fortsätter den japanska centralbanken Bank of Japan att oförminskat köpa japanska aktie-ETF:er på daglig basis.

Intresset för amerikanska aktieprodukter ökade i april efter två månader med stora nettoutflöden. En bra rapportsäsong i kombination med ökade skattestimulanser gör att investerarna börjar hitta tillbaka till USA-börserna.

Tillväxtmarknaderna hade fortsatt nettoinflöden till breda aktieprodukter på totalt 56 miljarder kronor.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till 42 275 miljarder kronor, vilket är en ökning med 2,8 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -