Apple når ny drömgräns - så ser fondägandet ut

Fonder Världens största bolag Apple har fortsatt leverera starka kvartalsrapporter som gett bränsle till en fortsatt kursuppgång. Placera har listat fonderna som är med på Appleaktiens-resa.

Det senaste året har Appleaktien på Nasdaqbörsen i USA stigit med knappt 22 procent. Det har gjort att bolagets börsvärde nu passerat svindlande 8 000 miljarder kronor. Och idag den 11 maj tas kvartalets utdelning.

Apple-aktien väger allt mer i de viktigaste aktieindexen. Det är aktieindex som både indexfondsförvaltare och aktiva fondförvaltare håller ögonen på. Främst gäller det för indexfonderna, de placerar i nivå med aktiens andel i det valda indexet.

De aktiva fondförvaltarna kan välja att övervikta Apple-aktien om de tror att de kommer att utvecklas bättre än stora delar av övriga aktier. Eller välja att inte investera i aktien om man tror att toppen är nådd för aktien och att de kommer att gå sämre än marknaden. Det är ett tuffare bett. Enklare men fegare är att ha en vikt som är lägre än aktien i index.

Jag har i tabellen ovan valt att lista några av de viktigaste indexen där Appleaktien väger tungt. Största vikt utgör Apple i MSCI Global Technology index. Det är ett index som många globala aktivt förvaltade teknikfonder har som jämförelseindex. Indexet omfattar 170 teknikbolag som är noterade på utvecklade börser. Det gör att de kinesiska teknikdrakarna inte är med i index.

De amerikanska teknikbolagens dominans är total, de tio största bolagen är alla amerikanska och de kapar åt sig mer än halva indexbörsvärdet. En klar koncentration till USA som utgör 85 procent följt av japanska teknikbolag på knappt 7 procent.

Näst störst vikt har Apple-aktien i MSCI USA index, ett index som omfattar drygt 600 amerikanska aktier, vilket motsvarar 85 procent av det totala börsvärdet på de amerikanska börserna. Det är ett index som många indexfonder har valt att välja.

I de två vanligaste globala indexen väger Apple-aktien mellan 1,9 till 2,1 procent. MSCI World index där Apple väger lite mer, omfattar precis som det globala teknikindexet bara aktier noterade på utvecklade börser. MSCI All Countries World index däremot omfattar 24 tillväxtmarknadsbörser förutom de 23 utvecklade börserna. Bland tillväxtmarknaderna väger de kinesiska fastlandbörserna tyngst i index på knappt 4 procent. Även här är de amerikanska bolagen stora och väger mycket i index. Drygt 50 procent är just amerikanska bolag.

Med hjälp av Morningstar har jag tagit fram de tio svensknoterade fonder som har störst ägande i Apple mätt som andel av fondens värde. Flera av fonderna har gjort som superinvesteraren Warren Buffet och placerat Apple som största innehav.

Det är som förväntat ett antal fonder med teknikfokus som har stört vikt av fondens värde i Apple. Totalt hittar vi tre teknikfonder i topp med ett ägande mellan 6 till 9 procent. Störst bett i äpplet har Lannebo Vision på drygt 9 procent. Det är även fondens enskilt största innehav. Nu finns det fondregler, så kallade UCITS-regler, som begränsar en fonds ägande till högst 10 procent i ett värdepapper. Lannebo Vision ligger så nära gränsen man kan, vilket tyder på stark tilltro till aktien.

Det som är lite överraskande är att vi hittar bara två aktivt förvaltade USA-fonder som tagit en större vikt i Apple än index. Det är Handelsbanken Amerika Tema och Swedbank Robur Amerikafond. Appleaktien är största innehav i Handelsbankfonden med 4 procent. I Swedbank Robur Amerikafond väger både Alphabet, Amazon och Microsoft mer än Appleaktien.

Resterande fem fonder som har ett stort Appleägande är alla indexfonder. Här är vikten från 3,56 till 3,86 procent. Skillnaden ligger i vilket index man har valt att investera efter.

Det är tydligt att många aktivt förvaltade amerikafonder valt att undervikta världens största bolag.

Väljer vi att se på vilken svenskregistrerad fond som har den största investering i Apple i absoluta tal så förändras listan.


AP7 Aktiefond äger Appleaktier för ett värde på 5,2 miljarder kronor av totalt 400 miljarder kronor under förvaltning. Det motsvarar 1,7 procent av fondens värde. AP7 aktiefond är en global indexfond med hävstång som har valt det bredare MSCI All Countries World index som jämförelseindex. Och Apple är fondens största investering före aktier som Microsoft och Amazon.

Swedbank Robur Technology som har Apple som tredje största innehav i fonden, har investerat 2,2 miljarder kronor. Fonden har investerat mer i Alphabet och Microsoft. Det är värt att notera att fonden är en av världens absolut största teknikfonder med en fondförmögenhet på knappt 33 miljarder kronor.

De övriga fonderna i topp är alla som förväntat stora fonder mätt i förvaltat kapital. Swedbank Robur Allemansfond Komplett är en globalfond med 30 investerat i Sverige, som förvaltar hela 59,3 miljarder kronor. Det gör den till en av de absolut största svenskregistrerade fonderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -