Bottenfiska med värdefonder

Fondkommentar Den amerikanska aktiemarknaden anses höra till en av de mest effektiva i världen, vilket gör det svårare är det att skapa överavkastning i en fond. Men det finns undantag.

Ingen aktiemarknad är helt effektiv, inte ens USA-börserna. Då skulle det vara omöjligt för en fondförvaltare att uppnå överavkastning, helt enkelt slå index. Det skulle inte finnas några incitament att försöka välja aktier själv, även om du är en duktig fondförvaltare.

Men det finns marknader som är mindre effektiva. Där lönar det sig med aktiv fondförvaltning för att slå index. Så finns det som den amerikanska aktiemarknaden där det oftast lönar sig att investera i en billig indexfond, då huvuddelen av fondförvaltarna går bet och inte levererar avkastning i nivå eller bättre än aktieindex.

Visst finns det undantag, USA-fonder med inriktning och övervikt mot teknikbolag har haft en riktig glansperiod. Även fonder med småbolagsfokus har slagit index under flera år. Det är helt olika strategier som visar att det kan löna sig att leta bolag för att skapa överavkastning.

På fonddatabolaget Morningstars svenska hemsida finns det totalt 110 USA-fonder registrerade. De omfattar totalt sju olika under fondkategorier. Det är en bred fondpopulation som spänner över många olika investeringsstrategier.

Snittavkastningen för alla 110 USA-fonderna är knappt 127 procent för de senaste fem åren. Det är klart sämre avkastning än det bredaste och vanligaste amerikanska aktieindex S&P 500-index. Det innehåller de 500 största bolagen på de amerikanska börserna. S&P 500-index har stigit med knappt 140 procent under motsvarande period - fördel index. I absoluta tal klarade 22 av 110 fonder av att avkasta mer än index på fem år.

Tittar vi på en kortare tidsperiod som tre år sjunker antal fonder marginellt till 21 av 110 fonder, vilket motsvarar drygt 19 procent av populationen. Om vi tar en ögonblicksbild på avkastningen sedan årsskiftet stiger antal fonder som klått index betydligt. Nu är det faktiskt 40 fonder som klarar av den grandiosa uppgiften att leverera överavkastning.

Hur vi än vrider och vänder på tidsperioderna så är det slående att majoriteten av USA-fonderna inte skapar någon överavkastning jämfört med index. Det är klart att fonder med en tydlig strategi att övervikta de amerikanska teknikjättar och småmedelstora bolag har varit vinnare under de senaste fem åren. Och att investera i en indexfond har varit en bra gyllene medelväg.

Den senaste tiden har jag skrivit om USA-börserna och hur tillväxtaktier utklassat värdeaktier. Och senast om hur värdeinvesteraren Warren Buffet investerat allt mer i världens största teknikbolag Apple.

Då har tanken växt fram att fokusera på den investeringsstrategin som inte hängt med i uppgången på USA-börserna de senaste fem åren. Det är de fonder som har fokus på värdebolag. Kategorisnittets avkastning för USA-fonder, har haft det tufft. Värdefonder har halkat efter båda aktieindex och även Morningstars kategorisnitt USA-fonder, över hela den femåriga tidsperioden. Kategorin har underpresterat även på tre år och sedan årsskiftet.

Värdefonder är fonder som investerar i lägre värderade bolag med uthålliga kassaflöden och starka balansräkningar. Bolagen har oftast attraktiva och stabila utdelningar. Det är bolag som inte varit i ropet lika mycket som de stora teknikbolagen.

Värdefonderna investerar allt mer i teknikbolag som nu börjat blir lite till åren. Då pratar vi teknikbolag som Apple och Microsoft.  Apple - som värdeinvesteraren Warren Buffett har som största innehavet - hittar vi i de flesta av värdefonderna. Den stora skillnaden mot teknikfonder är att de inte överviktar teknikbolagen utan har en mindre andel av dem.

För den som tror att investerarstrategierna går i cykler kan det vara läge att kika på amerikanska värdebolagsfonder. Fondkategorin USA-fonder, värdebolag hör inte till den mest omfattande. Jag har valt att använda Avanzas utbud och det omfattar sju olika fonder.

Fonderna har oftast det engelska ordet för värde som är Value i fondnamnet. Fondkategorin har en ganska koncentrerad avkastning under perioden. Och de populäraste och tio största aktierna i fonderna är en samling riktigt stora banker, teknikbolag och sjukvård. Det är stor skillnad från amerikanskt aktieindex där de stora teknikbolagen är i topp.

Populäraste aktien i värdefonderna är storbanken Citigroup följt av teknikbolaget Cisco Systems. Vi hittar även två stabila sjukvårdsbolag som värdeinvesterarna gillar. Där läkemedelsjätten Pfizer där bland annat det gamla svenska läkemedelsbolaget Pharmacia numer ingår i.

De största sektorerna är teknik, finans och sjukvård. De utgör i genomsnitt knappt 55 procent av portföljvärdet.

Det är värt att notera att den värdefond som har haft bäst avkastning under perioden, Danske Invest USA KL SEK, har bytt förvaltare hösten 2017. Den har numera en systematisk modellbaserad förvaltning med inriktning mot värdebolag.

Att välja en amerikansk värdebolagsfond ger relativt mindre exponering mot teknikbolag och mer bank- och finansbolag. Och det är lite som att bottenfiska och gå emot investerarströmmen. Men vid en eventuell större nedgång bland teknikaktier och snabbväxande tillväxtbolag kan det agera kudde i fondportföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -