Pass på, snart gäller nya besiktningsregler

Privatekonomi Nya besiktningsregler gör att runt 160 000 fordon riskerar att få körförbud i slutet av maj. Se här om du är en av de som drabbas och vad du behöver göra.

Den 20 maj 2018 börjar nya besiktningsregler för personbilar och lätta lastbilar att gälla. Det innebär att de fasta besiktningsperioderna som baseras på sista siffran i registreringsnumret slopas.

"Tidigare har slutsiffran styrt när du ska åka in och besikta din bil, nu tar vi bort det systemet. Istället för att en viss siffra ska avgöra när det är dags för besiktning får du själv välja när du vill åka in", säger Hans Cassepierre, utredare Transportstyrelsen.

Det finns flera fördelar med det nya systemet tycker Hans Cassepierre.

"Om ditt fordon blir godkänt vid besiktningen är det dags igen först efter 14 månader, det är enkelt och du behöver inte längre hålla koll på olika siffror. Det finns ingenting som hindrar dig från att du åker in och besiktar efter exempelvis sex månader, du styr själv".

Tidigare var du tvungen att besikta din bil inom fem månader från och med en startmånad som avgjordes utifrån din slutsiffra i registreringsnumret.

Därför underlättar det nya systemet också för den som är ute på husvagns- eller bilsemester utomlands i längre perioder.

"Många av de som befinner sig utomlands med bilen eller husvagnen uppskattar det nya systemet eftersom fordonet inte kan besiktas utomlands. Det blev bökigt för dem tidigare eftersom slutsiffran avgjorde när de kunde resa eller var tvungna att åka hem för att besikta."

Ska du åka utomlands och vara borta länge är det med andra ord en bra idé att besikta ditt fordon innan du åker.

Det gamla systemet fungerade bra tidigare då det fanns monopol på bilbesiktningen. Det var ett sätt att styra så att bilprovningen hade jobb året runt, det blev jämnt fördelat.

Men nu när det finns så många som konkurrerar på den här marknaden behöver systemet förnyas, det finns inte längre någon anledning att styra fordonsägarna när de ska besikta sina bilar.

När de nya reglerna införs behöver du tänka på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna.

En bra idé är därför att kontrollera när det är dags för dig att besikta på Transportstyrelsens hemsida. Där finns en tjänst direkt på startsidan där man skriver in sitt registreringsnummer.

Var också uppmärksam på att Transportstyrelsen inte skickar ut någon kallelse när det är dags för kontrollbesiktning. Det är upp till besiktningsföretagen att marknadsföra sina tjänster till fordonsägarna. Men det finns inget krav på att de måste göra det.

Det är alltså du själv som ansvarar för att fordonet blir kontrollbesiktigat i rätt tid, även om du inte får något erbjudande från ett besiktningsföretag. Nya bilägare ligger i riskzonen.

"Många som har nya bilar har hört av sig till oss och undrat varför de måste besikta så tidigt. Bilar som var nya för några år sedan kunde ha en ganska generös period innan det var dags för en första besiktning. Då kunde det dröja upp emot 40 månader. Nu kapas första perioden för besiktning på nya bilar till 36 månader", säger Hans Cassepierre.

Om du inte besiktigar i tid får ditt fordon körförbud. Du har dock rätt att köra fordonet kortast möjliga väg till en verkstad för reparation eller till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning.

Men om du trots körförbud kör till någon annan plats än ovan nämnda, gäller exempelvis inte din vagnskadeförsäkring. Risken finns också att straffas med böter. 

Vagnskada ingår bara i helförsäkringar och innebär att du kan du få ersättning för skador på din egen bil vid exempelvis en trafikolycka.

Vid körförbud gäller dock trafikförsäkringen, som täcker skador som kan drabba andra personer eller annans egendom, i samband med trafikolycka. Trafikförsäkringen är lagstadgad.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -