Är arbetslösheten problemet?

Makro Amerikanska sysselsättningssiffror för april landar nästan precis där de ska ur ett finansmarknadsperspektiv. Det är bara den låga arbetslösheten som sätter käppar i hjulet.

Den amerikanska sysselsättningssiffran för april landade med en ökningstakt på 164 000 personer något under förväntningarna om en uppgång med 191 000. Däremot var det en bättre siffra än marsuppgången på reviderade 135 000. Dessutom visade det sig att löneökningstakten låg kvar 2,6 procent i årstakt i april, jämfört med väntade 2,7 procent.

Så länge var allt gott och väl för finansmarknaden som kunde räkna hem både en hyfsad konjunktur och låga löneökningar. Framför allt i det senare fallet fanns inför fredagens siffra vissa farhågor om att löneökningarna skulle ta fart efter en lång konjunkturuppgång och allt stramare arbetsmarknad.

Att både korta- och långa marknadsräntor i USA sjönk efter att aprilsiffran publicerades är ett tecken på att finansmarknaden tog sysselsättningssiffran med vis ro.

Det som däremot skapar viss oro är att arbetslösheten sjönk till låga 3,9 procent. Den lägsta nivån sedan 2000 - strax efter den rykande högkonjunkturen i samband med millennieskiftet.

Den som fortfarande, i likhet med förre Fed-chefen Janet Yellen, tror att allt stramare arbetsmarknad på sikt ska leda till högre löneökningar blir i det här sammanhanget givetvis nervös. När utbudet av arbetskraft minskar samtidigt som efterfrågan finns kvar ska det, enligt tesen, leda till ökad lönekonkurrens.

Den amerikanska centralbanken har successivt skrivit ner nivån när detta ska ske men den senaste skattningen hamnade ändå runt en arbetslöshetsnivå på 4,5 procent. Så flera räntehöjningar borde därför rimligtvis närma sig.

Därför ska man kanske heller inte förvåna sig över att fredagens amerikanska sysselsättningssiffror, trots på andra områden gynnsamma utfall, inte leder till någon vidare eufori på börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -