AP7 drar ned på risken

Privatekonomi För andra gången sedan fonden startade 2010, sänks risken i AP7 Aktiefond. Den faktiska hävstången kommer nu att ligga på 15 procent jämfört med tidigare 25 procent.

AP7 Aktiefond är en global aktiefond med hävstång vilket innebär att avkastningen kan variera kraftigt från tid till annan. Men på lång sikt är tanken att avkastningen ska bli betydligt högre än i en räntefond, allt bygger på risktagandet i hävstången.

AP7 är en av de två byggstenarna i den så kallade soffliggarfonden, AP7 Såfa, som är Pensionsmyndighetens förvalsalternativ för den som inte själv vill förvalta sina PPM-fonder. Hälften av alla PPM-sparare har sina pengar placerade i soffliggarfonden.

När hävstången nu sänks till 15 procent innebär det rent praktiskt att den förväntade avkastningen över längre tidperioder inte påverkas för sparare som har AP7 Aktiefond.

För spararna blir konsekvensen att pensionernas lägstanivå höjs och att den finansiella risken sänks vid 65 års ålder, utan att det förväntade pensionskapitalet minskar.

De syftar alltså att få mindre volatilitet i portföljen utan att minska den förväntade avkastningen för pensionären. De kan också justera upp hävstången igen vid ett annat framtida marknadsläge.

Anledningen till att AP7 väljer att dra ned risken beror dels på ett strategiskt mål att öka diversifieringen, dels den höga värderingen på aktiemarknaden. Sänkningen tyder alltså på att AP7 tror på en mer skakig marknad en tid framöver. 

”Vi vill optimera risken genom att sprida den för att nå lägre volatilitet. Man kan se förändringen som ett kvalitetsarbete”, säger Johan Florén på AP7.

Johan Florén

Förutom att hävstången sänks ska man också börja investera i faktorpremier. Faktorpremier syftar på att hitta en systematisk felprissättning som gör att man kan överavkasta marknaden/index över tid, exempelvis på grund av beteendeekonomiska faktorer, investeringspsykologi.

Målet är att hitta aktier som är underprissatta givet all information som finns tillgänglig.

Faktorpremie är vidare en investeringsstrategi där ett urval av bolag med ett särskilt kännetecken sker. Det kan handla om ett bolags storlek, eller värdebolag där man väljer ut bolag som har låg värdering, det vill säga lågt p/e-tal.

Ett annat kännetecken för en faktorpremie är lågvolatila bolag. Det här är en systematisk investeringsstrategi där man inte satsar på bara en av ovan nämnda faktorer, utan på en hel portfölj.

Man skulle kunna likna faktorpremier vid en korg full med exempelvis småbolag, värdebolag och andra lågvolatila bolag.

”Poängen är att dessa har risk som betalar sig över tid. Spararen får en bättre riskjusterad avkastning när volatiliteten sänks utan att för den delen sänka avkastningen”, säger Johan Florén.

Förändringarna som nu görs är ett steg i en ny strategisk portfölj som ska implementeras stegvis fram till år 2020.  Men Johan Florén tycker inte att förändringarna är tillräckliga.

”Jag skulle vilja gå längre och investera i reala tillgångar så som infrastruktur och fastigheter. Det ger lägre risk för spararna. Dessutom skulle jag vilja se fler gröna investeringar”.

Men än så länge är hans önskan bara en dröm, dock inte helt orealistisk.

”Det krävs politiska beslut men eftersom PPM just nu genomgår en stor förändring och Socialminister Annika Strandhäll varit tydlig med att hon snabbt vill gå vidare till steg två, där även förvalet och dess risknivå ska ses över, skulle det kunna innebära att vi kan få nya placeringsregler ganska snart”.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -