Nya PPM-miljarder på kontot

Privatekonomi: Nu det dags för Pensionsmyndigheten att ta betalt av PPM-spararna för administration av PPM-systemet. Men samtidigt fylls kontona på med nya miljarder i form av rabatterade fondavgifter och arvsvinster.

Pensionsmyndigheten tar varje år ut en avgift av pensionsspararna för att finansiera administrationen av premiepensionssystemet.

Avgiften som beslutas av regeringen ligger på i snitt 0,07 procent eller 108,5 kronor per person. I år hamnade totalen på 803 miljoner kronor vilket kan jämföras med fjolårets 625 miljoner.

Den kraftiga ökningen beror på att den slutliga amorteringen av lånet som finansierade premiepensionens uppstartskostnad, ingår i beloppet i år.

I samma veva som PPM-spararna blir av med avgiften till Pensionsmyndigheten fylls deras PPM-konton på med nästan 8 miljarder i form av fondrabatter och arvsvinster.

Pensionsmyndigheten kräver nämligen rabatt på fondavgifterna av fondbolagen på PPM:s fondtorg, vilket gör att PPM-spararna varje år får tillbaka föregående års rabatter.

"Rabatten leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket på sikt leder till en avsevärt högre premiepension för den enskilde spararen", säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens Fondtorgsavdelning, i en kommentar.

Du behöver inte återinvestera de nya pengarna på egen hand, Pensionsmyndigheten köper nya fondandelar i de befintliga fonderna som du har på ditt PPM-konto.

2017 var fondavgiften i genomsnitt 0,22 procent vilket är något lägre än föregående år. Utan rabatt hade den genomsnittliga avgiften istället legat på 0,66 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

Förutom insättningen av rabatterade avgifter får PPM-spararna drygt 3,1 miljarder kronor i arvsvinster. Det är pengar från pensionssparare som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare.

När avgifterna på 800 miljoner dragits blir det alltså ett överskott på nästan 8 miljarder kronor, vilket kommer PPM-spararna tillgodo.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -