Teknikaktierna för framtiden

Aktiekommentar Det är för tidigt att räkna ut Facebook, Amazon, Netflix och Google. Men FAANG-aktierna har fått konkurrens - här är teknikaktierna för framtiden. De kallas WNSSS.

Det var den amerikanska aktieprofilen Jim Cramer som myntade uttrycket FAANG redan 2013. Det är en akronym, och samlingsnamnet för de senaste årens absolut hetaste teknikaktier. Bolag som vuxit snabbt och fått en dominerande ställning på amerikanska aktiemarknaden.

Investerare som klev på FAANG-tåget har njutit av en fantastisk resa mot toppen. Den som vid nyår 2014 köpte in sig Facebook, Amazon, Netflix och Google i en likaviktad portfölj har tjänat 230 procent mätt i dollar på sin investering fram till 27 mars 2018, enligt Investopedia.

Allra mest har Netflix (520 procent) vuxit sedan 2014, följt av Amazon (380 procent) och Facebook (100 procent).

Men förr eller senare stannar den kraftiga tillväxten vid slutstation. Amerikanska aktiesajten Marketwatch har buntat ihop fem ännu hetare aktier, och kallar dem WNSSS eller winners.

Ni har läst om flera av dem tidigare på Placera. Den som i början av 2015 investerade i WNSSS istället för FAANG har fått dubbelt så hög avkastning, men det har varit en skakigare resa. Här är teknikaktierna vi borde prata om.

Weibo

Weibo är en kinesisk blandning av Facebook, Instagram och Twitter. Plattformen har sedan starten vuxit till det största social media-nätverket i Kina. En marknad där amerikanska aktörer är utestängda. I skrivande stund har man mer än 390 miljoner aktiva användare, vilket är fler än Twitter, Skype, Linkedin och Snapchat, enligt Statista.

Social media-bolaget förväntas öka sina intäkter med 56 procent under året, och ytterligare närmare 50 procent under 2019, enligt Factset.

Vinstestimaten är lika höga. Vinsten per aktie ska öka med 53 procent under 2018 och 47 procent under 2019. P/e 40 på årets vinst är lågt i sammanhanget. PEG-talet på nästa år är bara 0,8.

Nvidia

Nvidia designar åtråvärda halvledare till spelindustrin, datacenter, självkörande bilar och AI. Deras framgångar på aktiemarknaden har varit svår att missa. Av WINSSS-aktierna är Nvidia sannolikt den mest välkända för svenska investerare.

Molntjänster och datacenter växer explosionsartat. Till kundlistan ryms bland annat Amazon Cloud Services. Till självkörande fordon kallas produkten för Drive.

I kvartalet ökade omsättningen närmare 50 procent och bolaget kan stoltsera med en rörelsemarginal över 40 procent. Helåret förväntas sluta med nästan 30 procent högre intäkter, och en 34 procent högre vinst per aktie mätt år mot år. Värderingen är saftig. P/e-talet på nästa årsvinst är 36 och PEG-talet 3,4.

Service Now

Service Now är en favorit i urvalet här på Placera. Bolaget har ett börsvärde i samma storlek som Ericsson, vilket är stort i svenska mått men ett mindre bolag i amerikanska mått mätt.

Bolaget utvecklar molnbaserade stödtjänster i syftet att effektivisera bolagens interna processer. I första kvartalet togs 21 nya kontrakt med ett ordervärde större än 1 miljon dollar årligen.

Nettoomsättningen i kvartalet steg till 564 miljoner dollar, var av 543 miljoner dollar var repetitiva abonnemangsintäkter. Motsvarande 96 procent av omsättningen.

Bolaget höjer sin guidning inför nästa kvartal och analytikerna är ännu mer positiva. I år väntas bolaget omsätta 2,6 miljarder och leverera en bruttomarginal kring 80 procent. P/e-talet sjunker till 36 först på 2020-års vinst. Där blir PEG-talet 0,8.

Square

Square levererar mobila betalningslösningar till lokala näringsidkare och food trucks. I segmentet finns många konkurrenter men bolaget har snabbt tagit marknadsandelar med sin betal-dongel som kopplas till en mobiltelefon eller surfplatta via hörlursuttaget.

Bolaget har också byggt ett butiksinterface som gör det enkelt att komma igång med försäljningen. Programmet har nu mera stöd för att hantera betalningar, försäljningsrapporter, inventering, tidrapportering och skatter.

Dessutom ska Square stöda betalningar med kryptovalutor. I startgroparna ryms ett banksammarbete liknande det som Amazon tecknat med JP Morgan. Bakom bolaget står Twitter-grundaren Jack Dorsey, som delar sin tid mellan bolagen.

Bolaget har ett marknadsvärde på 18 miljarder dollar. Vinsten per aktie väntas växa med knappt 70 procent år de kommande två åren. Och omsättningen väntas stiga med mellan 30–40 procent, enligt Factset.

Värderingen, p/e 100 på årets vinst och p/e 62 på nästa års estimat. PEG-talet är 1,1 baserat på 2019-års konsensusprognos, enligt Factset.

Shopify

Shopify är minstingen bland WNSSS-aktierna. Med ett marknadsvärde på 13,4 miljarder dollar är bolaget dock ingen lilleputt för svenska investerare.

Bolaget lämnade sin senaste kvartalsrapport på valborgsmässoafton innan USA-börsens öppning. Förväntat var en vinsttillväxt norr om 10 procent och en omsättningsökning på cirka 30 procent. Men intäkterna växte med hela 70 procent. Tyvärr ökade även förlusterna. Bolaget tappade 15,9 miljoner dollar i kvartalet, vilket är mer än 13,6 miljoner dollar i motsvarande kvartal ett år tidigare. Aktien föll knappt 5 procent på beskedet.

Shopify erbjuder sina kunder kompletta lösningar för e-handel. Butiksfront, betalningssystem och orderuppföljning.

Aktien har under det senaste året stigit med närmare 70 procent. Men aktien har fallit snabbt efter att analysfirman Citron kopplat deras affärsmodell till informationsskandalen på Facebook.

Kritiken som pressat aktien är riktigt syrlig och bolaget har beskrivits som smutsigare än Herbalife, enligt CNBC. (Herbalife-aktien har stigit med 155 procent på tre år)

Men precis som Facebook-aktien har Shopify studsat tillbaka och intresserade investerare bör se bortom belackarnas klagorop. Bolaget är inget för värdeinvesterare eftersom vinsterna dröjer, konstaterar the Motley Fool. Tillväxten däremot bör tilltala långt fler.

Bolaget väntas leverera en bruttomarginal på 85 procent under 2018 och när omsättningen skalat upp kan vinsterna snabbt komma ikapp den höga värderingen. Helårsestimatet innefattar en vinstökning per aktie på 60–70 procent år för år fram till 2020.

P/e-talet är 100 på 2018 men sjunker till p/e 40 på 2020-års vinstförväntningar, enligt Factset. På 2019-års konsensus är PEG-talet 1,1.

 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -