Köpvärda fonder i november - så gick det

Utvärdering Trots ökad börsoro med geopolitiska och protektionistiska spänningar det senaste halvåret, har börserna bjudit på fortsatta uppgångar.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november 2017.

I princip alla stora regioner är på plus det senaste halvåret. Globalt aktieindex har stigit med knappt 8 procent mätt i svenska kronor.

Breda Europaindex har inlett året i riktigt motvind, men har fått upp ångan den senaste månaden. Med ett lyft på drygt 8 procent i april gör att halvåret stannar på plus. Trots en stark april börs i Stockholm räcker det inte för att leverera positiv avkastning det senaste halvåret.

De östeuropeiska börserna har trots Moskvabörsens kollaps i spåren på utökade amerikanska sanktioner klarat sig riktigt bra. De Latinamerikanska börserna har haft bäst utveckling det senaste halvåret. Tokyobörsen har haft ett starkt halvår och är den av de bästa börserna med en uppgång på drygt 9 procent.

I absoluta tal har alla fonder ökat i värde. Sju av fonderna har utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är nöjda med.

Vi gjorde ett fondbyte inför november. Didner & Gerge Småbolag fick lämna för Swedbank Robur Ny Teknik. Som placerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden har fokus på snabbväxande nordiska småbolag.

Det blev ett klockrent byte, Swedbank Robur Ny Teknik levererade den nästa högsta avkastningen under perioden på knappt 11 procent.

Bästa avkastning hittar vi bland fonderna med högst risk.  Finansfonden Blackrock World Finance har avkastat drygt 11 procent vilket placerar den högst upp mätt som avkastning precis före Ny Teknikfonden. Länsförsäkringar tillväxtmarknader Indexnära har ett starkt halvår, tillsammans med den smarta fonden Storebrand Global Multifaktor. Båda fonderna avkastat betydlig mer än globalt aktieindex och sina respektive kategoriindex.

Av de tre fonder som inte har orkat upp till kategorisnittet under perioden har två en stor exponering mot Stockholmsbörsen. Placeras två fondval av blandfonder investerar just på Stockholmsbörsen. De har haft det fortsatt tufft och avkastat sämre än sina kategorisnitt. Det är värt att nämna att det ingår blandfonder med globala aktieinnehav i kategorin. De har gynnats av de fortsatt starka uppgångarna på de globala marknaderna.

Placeras val bland de europeiska småbolags fonderna föll mindre väl ut. Lannebo Europa Småbolag satsar långsiktigt på små- och medelstora kvalitetsbolag. Investeringarna är långsiktiga och avviker mycket från index. Eftersom fonden är aktivt förvaltad kommer avkastningen över tid att avvika mycket från index. Det senaste halvåret har precis varit en sådan period, vilket ses tydligt i grafen nedan.

De tre lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har alla positiv avkastning samt avkastat bättre än sina kategorisnitt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -