Ha örnkoll på USA:s tioårsränta

Makroveckan Den kommande veckan domineras av amerikanska makronyheter med Federal Reserves räntebesked och april månads sysselsättningssiffror om huvudnummer.

Företagsrapporterna fortsätter att dra den svenska börsen som i förra veckan steg med knappt 1 procent. Till lite ökad riskaptit bidrar dessutom större geopolitiskt lugn men noterbart är att den amerikanska börsen ändå mest rört sig sidledes. Detta trots att en majoritet av företagen slår förväntningarna. Möjligen kan en något starkare dollar bidra till lite svalare amerikanska börser liksom det faktum att tioårsräntan numera ligger och hovrar runt 3 procent.

Oljepriset har sjunkit något och metallpriserna fortsätter att backa efter den kraftiga uppgången i samband med sanktionerna mot Ryssland.

Företagsrapporterna kommer att vara ett viktigt börstema även under veckan som kommer men får nu rejäl konkurrens från makrohåll.

Den amerikanska centralbanken lämnar räntebesked på onsdag kväll och även om banken väntas vila på hanen så är alla signaler kring den framtida räntesättningen av stort intresse. Därför är också måndagens siffra över prisutvecklingen för den privata konsumtionen högintressanta.

Men den riktiga höjdpunkten blir i det här fallet fredagens amerikanska sysselsättningssiffror. Skulle arbetslösheten sjunka samtidigt som löneökningarna tar bättre fart kan det bli rejäla rörelser på börsen. Minns bara vad som hände efter de höga löneökningarna i januari. Så lite stök fram till dess får man nog räkna med. Håll också örnkoll på vad som sker med den amerikanska tioårsränta som nu ligger på nivåer som kan bidra till nervösa marknader.

Onsdagens och torsdagens inköpschefsindex för industri respektive tjänstesektor blir också viktiga för börshumöret. Dessbättre har det kommit lite bättre konjunktursignaler under senare tid och skulle den trenden hålla i sig kan det ge riskaptiten ytterligare skjuts. Onsdagen bjuder dessutom på BNP- och arbetslöshetssiffror för EMU-området.

För svenskt vidkommande ser vi fram mot onsdagens inköpschefsindex för industrin samt dito för tjänstesektorn på fredag. Lite upp i industrin och lite ner i tjänstesektorn om vi ska tro på den konjunkturbarometer som Konjunkturinstitutet publicerade i förra veckan.

 

Måndag

I USA väntas prisindex för den privata konsumtionen ha tickat upp över2 procent i mars. Det är et viktigt inflationsmått för den amerikanska centralbanken och nu ligger det över bankens inflationsmål. Avvikelser från konsensusprognosen kan ge marknadsutslag, framför allt om det skulle bli överraskningar på uppsidan.

Tisdag

Svenska börsen stängd men ändå värt att hålla koll på det amerikanska inköpschefsindexet för industrin som väntas ligga kvar på en hög nivå.

Onsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front och det svenska indexet väntas ha stigit en aning. BNP-tillväxten i EMU-området väntas ha dämpats något under årets första kvartal men visa på fortsatt hygglig tillväxt. Dagens huvudnummer är den amerikanska centralbankens räntebeslut. Inga ränteförändringar väntas så fullt fokus på hur de väljer att kommentera räntebeslutet och om de börjar kratta i manegen inför en sommarhöjning.

Torsdag

Norges bank väntas lämna räntan oförändrad men kan möjligen börja flagga inför kommande räntehöjningar. Det publiceras inflationssiffror för EMU-området. Handelsunderskottet i USA väntas ha krymp en aning i mars. I så fall lite positivt om den negativa trenden bryts.

Fredag

Intressanta siffror från SCB över orderingång och produktion i industrin. Det finns visst utrymme för positiva överraskningar efter starka barometersiffror. Marknadens fokus ligger dock på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april. Längre arbetslöshet och högre löneökningar skulle sätta ordentlig fart på spekulationerna kring snabbare amerikanska räntehöjningar. Kan i så fall bli negativt för börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -