Starka amerikanska tillväxtsiffror

Makrokommentar Amerikanska tillväxtsiffror överraskade på uppsidan trots en dämpning under årets första kvartal. Dessutom finns tecken på ett ökat pristryck.

Den amerikanska BNP-tillväxten dämpades visserligen till 2,3 procent under årets första kvartal (se diagram) men det var ändå högre än de 2,0 procent som analytikerna hade väntat sig. Under fjolårets sista kvartal växte amerikanska ekonomi med 2,9 procent.

Det är flertalet områden som fortsätter att bidra till tillväxten men de största bidragen kommer från privat konsumtion, byggande av kommersiella fastigheter och, glädjande nog, från exporten. Det sistnämnda inte minst viktigt i dessa tider av amerikanska handelshot. Även en viss lageruppbyggnad driver upp tillväxtsiffrorna.

Annat av intresse i fredagens amerikanska tillväxtrapport är att prisindex för BNP stiger till 2,8 procent i första kvartalet jämfört med 2,5 procent under fjolårets sista kvartal. Ytterligare ett tecken på att kostnadstrycket i amerikansk ekonomi är på väg uppåt.

Prisindex för den privata konsumtionen, som är ett viktigt prismått för den amerikanska centralbanken, låg visserligen kvar på 2,7 procent första kvartalet men viktigare är kanske att avräknat volatila energi- och livsmedelspriser steg priserna med 2,5 procent, jämfört med 1,9 procent fjolårets sista kvartal. Federal Reserve brukar i hög grad fokusera på just den siffran och även den ligger nu väl över inflationsmålet på 2,0 procent.

De initiala marknadsreaktionerna har ändå varit måttliga sedan BNP-siffrorna publicerades. Efter en tillfällig uppgången har tioårsräntan sjunkit tillbaka till 2,97 procent. I den korta änden av räntekurvan har det dock skett mindre uppgångar och tremånadersräntan ligger nu på 1,84 procent.

Den amerikanska dollarn har fortsatt att handlas kring 1,21 mot euron efter BNP-beskedet. Däremot är dollarn nu starkare än de 1,23 euro per dollar som veckan inleddes på.   

Både ränte- och dollarrörelserna talar för fortsatta räntehöjningar från den amerikanska centralbanken även om marknaden inte räknar med någon ränteförändring på nästa veckas penningpolitiska möte.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -