Skilsmässa - så går det till

Privatekonomi Fyra av tio äktenskap slutar i skilsmässa. Vad händer med barnen, bostaden och pensionen om ni separerar?

Ibland blir inte livet som man har tänkt sig. En skilsmässa är för de flesta en livskris som är väldigt jobbig att gå igenom och som tar lång tid att bearbeta känslomässigt. Men rent praktiskt behöver en skilsmässa inte vara särskilt tidskrävande, komplicerad eller dyr.

Det går att skilja sig utan att blanda in jurister, det finns en hel del pengar att spara, men det kräver att ni båda sätter er in i juridiken och det pappersarbete som krävs.

"En skilsmässa går oftast att lösa på egen hand. Jurister ska bara kopplas in vid komplicerade ekonomiska situationer eller om man har olika åsikter om hur förmögenheten ska fördelas. Jurister kostar oftast mycket att anlita och är tillgångarna begränsade så finns ingen poäng med att sprätta pengarna på det", säger Sharon Lavie, privatekonom Ikano.

Här är en guide till vad ni bör tänka på om skilsmässan är ett faktum.

Till att börja med lämnas en ansökan om skilsmässa in till tingsrätten. Det finns två olika blanketter, en för gemensamt beslut och en om ni inte är överens.

Är ni inte överens om att ni vill skilja er, eller har barn under 16, så har ni rätt till sex månaders betänketid innan skilsmässan kan vinna laga kraft.

Som gifta är ni ansvariga för varandra, för sitt eget och den andra makens underhåll. Det betyder att ena parten kan behöva betala underhåll för den andra under tiden ni är separerade och väntar på att skilsmässan ska gå igenom.

Om ni har barn

Ska barnet bara bo hos den ena föräldern behöver den andra föräldern betala ett underhållsbidrag. Storleken på underhållsbidraget påverkas av barnets behov och föräldrarnas ekonomiska möjligheter.

På Försäkringskassans hemsida finns ett beräkningsprogram som ni kan ta hjälp av för att räkna fram storleken på underhållsbidraget.

Om den förälder som ska betala underhållsbidrag inte gör det så har barnet rätt till underhållsstöd från Försäkringskassan. 1 573 kronor per månad betalas då ut från Försäkringskassan till och med månaden barnet fyller 15 år och därefter 1 723 kronor.

Om den andra föräldern betalar ett lägre underhåll så får du ett utfyllnadsbelopp vilket ger totalt 1 573 kronor eller 1 723 kronor per månad. Du får alltså pengar dels från Försäkringskassan, dels från den andra föräldern.

Exempel: Om ditt barn är 5 år och du får 500 kronor per månad från den andra föräldern så får du 1 073 kronor från Försäkringskassan. Det blir totalt 1 573 kronor per månad.

Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver ingen betala underhåll för barnet.

Föräldrars underhållsskyldighet upphör när barnet fyllt 18 år men kan förlängas om barnet går i skolan efter 18 årsdagen. Som längst är dock en förälder underhållsskyldig till dess att barnet fyllt 21 år.

Har ni så svårt att komma överens att det uppstår tvister om underhållsbidraget kan ni ha rätt till rättsskydd genom hemförsäkringen. Har ni inte rätt till rättskydd kan ni i vissa fall ha rätt till rättshjälp.

Om ni inte omfattas av rättsskydd och vill undvika dyra kostnader för att anlita jurist, finns det också möjlighet att vända er till kommunen helt gratis för att få hjälp med ett samarbetssamtal.

Bodelning

En bodelning betyder att ni bestämmer vem som ska ha vad. I ett bodelningsavtal läggs gemensamma tillgångar och skulder ihop och fördelas mellan er.

Allt som makarna äger, och som inte är enskild egendom, är giftorättsgods. Giftorättsgods är allt som kommer att delas på hälften mellan er om ni skiljer sig.

"Det här kan man ändra på genom att skriva ett äktenskapsförord, villkora vid en gåva eller skriva i ett testamente, där man beskriver vad som specifikt är enskild egendom. Finns det ett sådant dokument så ska inte den egendomen räknas med vid en separation", säger Sharon Lavie.

När ni väljer att göra en bodelning ska den omfatta den egendom som var och en ägde när ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten.

Före delningen gör man en bouppteckning, vilket är en förteckning och värdering av båda makarnas tillgångar och skulder.

Egendomen ska normalt värderas till det marknadsvärde den har vid bodelningstillfället, men man kan komma överens om ett annat värde.

Efter det att vardera make har dragit av sina skulder från sitt giftorättsgods går det som återstår till delning mellan er.

Kan ni inte komma överens om delningen efter att skilsmässodomen vunnit laga kraft kan en av er lämna in en ansökan till tingsrätten om att få hjälp av en bodelningsförrättare.

Bodelningsförrättaren beslutar då om vad som ska ingå i bodelningen, hur saker ska värderas och hur de ska fördelas mellan er. Ett beslut som var och en av er kan överklaga om ni inte är nöjda.

"Tänk på att ni får själva betala kostnaden för bodelningsförrättaren som oftast är en advokat. Här kan det bli dyrt och många försöker därför lösa bodelningen själv", säger Sharon Lavie.

Sharon Lavie

Den av er som har störst behov av att få bo kvar i den gemensamma bostaden får av bodelningsförrättaren rätt att överta både den och bohaget mot att värdet minskar från sin del och eventuellt betalar ersättning till den andre maken.

"Oftast är det den av er som behåller vårdnaden om gemensamma barn som också får behålla bostaden. Det gäller även om bostaden och bohaget har gjorts till enskild egendom genom äktenskapsförord", säger Sharon Lavie.

Köpa ut den andra

Om en av er vill bo kvar i den tidigare gemensamma bostaden och vill köpa ut den andre ur bör ni först och främst kontakta banken och se om det är möjligt.

Det finns nämligen risk för att banken inte godkänner att endast en av er står för hela lånet, eller inte godkänner lånesumman som krävs för att lösa ut den andre. Får ni grönt ljus från banken behöver ni fastställa värdet på bostaden.

"Ett tips är att kontakta flera mäklare som får värdera bostaden och att sedan ta snittvärderingen. Därefter så drar ni ifrån summan på de lån som finns idag på bostaden. Då har ni ett värde som ni får dela på två, den summan representerar summan som var och en skulle få om ni skulle sälja fastigheten idag", säger Sharon Lavie.

Om värdet på bostaden vid bodelningen är så högt att vinsten behöver skattas vid en försäljning, bör ni komma överens om att den som övertar bostaden kompenseras för att han eller hon i framtiden får betala hela kapitalvinstskatten.

Bostaden är alltså belastad med en latent skatteskuld.

Exempel.

Anna och Kalle bor i en villa. Bostaden är värd 4 000 000 kr och köptes för 2 000 000. Lån finns på 1 000 000 kronor.

Värdet är då: 4 000 000 – 1 000 000 = 3 000 000/2 = 1 500 000. Det är summan som Anna för lösa ut Kalle, men först måste man dra av vinstskatten.

Vinsten är 2 000 000 kronor vilket ger en skatt på: 2 000 000x 22/30 x0.3 = 440 000 kronor.

Anna och Kalle skulle vid en försäljning betala hälften av skatten var, det vill säga 220 000 kronor. Men nu ska Anna bo kvar själv och får därför även betala hela vinstskatten själv vid en försäljning. Kalle får kompensera henne med 220 000 kronor.

Det betyder att Anna ska lösa ut Kalle med 1 500 000 kronor – 220 000 kronor = 1 280 000 kronor. Anna behöver dessutom överta Kalles del av lånet (1 000 000/2 = 500 000kr) Totalt behöver hon teckna nytt lån utöver det hon har idag, på 500 000 + 1 280 000 kronor = 1 780 000 kronor om hon inte har pengarna på annat sätt.

Pension

Utgångspunkten är att alla gemensamma tillgångar ska delas lika, det vill säga allt som inte utgör enskild egendom. Tankarna bakom huvudregeln är alltså att allt som har tjänats ihop under äktenskapet ska delas vid skilsmässa men när det gäller pensionssparandet finns det undantag från regeln.

Det är nämligen bara det privata pensionssparandet som delas mellan makarna, medan allmän pension och tjänstepension oftast undantas från bodelning.

Vid en skilsmässa är det också viktigt att ändra dina förmånstagare på ditt pensionssparande, det gäller även försäkringar, så att din före detta make/maka inte får dina pensionspengar om något händer dig. Det finns valbara delar i tjänstepensionen som återbetalningsskydd och familjeskydd.

Se över vem som står som förmånstagare och fundera över om du överhuvudtaget behöver skyddet längre. Har du skilt dig och inte har barn som bor hemma kan det vara läge att säga upp dessa och på så sätt få mer pension till dig själv.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -