Räntor och teknik i köptoppen

Fonder Fondspararna hos Avanza drar ned på risken och köper räntefonder i april. Det är främst företagsobligationer som lockar. Se alla fonder som toppar köplistan här.

Månadens mest köpta fonder är företagsobligationer, men även långräntefonder lockar allt fler.

”Det är främst hot om handelskrig och frågetecken kring var börsen är på väg som får fondspararna att tveka. De drar ned på risken.”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

Att långräntefonder är tillbaka i köptoppen efter en tids frånvaro beror enligt Johanna Kull på att det inte finns så många bra alternativ till börsen. Men hon höjer ett varningens finger.

”Långräntefonder är ett något våghalsigt val. För även om Riksbanken skjuter sin räntehöjning på framtiden är de internationella marknadsräntorna på väg upp, vilket pressar denna typ av räntefonder”.

Avanzas sparare väljer också att fylla på i teknikfonder trots Facebook-skandalen och kraven på ökade regleringar som följde den.

”Att teknikbolagen lockar är en trend som vi även ser bland globala professionella investerare. Här är fonder ett bra alternativ då det som privatperson kan vara svårt att analysera denna typ av tillväxtbolag”, säger Johanna Kull.

På säljsidan utmärker sig Östeuropa- och Rysslandsfonder. Utökade amerikanska sanktioner som fick den ryska börsen att falla brant, gjorde Rysslandsfonder till månadens förlorare. 

”Det högre oljepriset har visserligen fått de råvarutunga fonderna att återhämta sig något, men den geopolitiska risken i form av spänningarna mellan USA och Ryssland är fortfarande i högsta grad närvarande”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -