Räntan kvar, banan sänks

Makro Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Men en ledamot ville höja räntan.

Enligt SME Direkts enkät väntade samtliga av nio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 10 februari 2016, då den sänktes med 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

Direktionen var oenig om räntebeslutet. Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet om oförändrad reporänta och mot räntebanan. Han förordade en höjning till -0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Riksbankens räntebana har sänkts och Riksbanken bedömer nu att räntan börjar höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos.

Det framgår av Riksbankens nya prognos.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade sig samtliga nio bedömare att räntebanan skulle sänkas.

"Mot bakgrund av frågetecknen kring den underliggande inflationen har prognosen för reporäntan reviderats ner något och indikerar att räntan börjar höjas i långsam takt först mot slutet av året", skriver Riksbanken.

 Medan inflationen har legat nära målet det senaste året så har den underliggande inflationen varit något lägre än väntat den senaste tiden, "vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen".

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på torsdagen.

Enligt Riksbanken ligger snabbt ökade energipriser delvis bakom att inflationen nu är 2 procent.

"De senaste månadernas försvagning av kronans växelkurs bidrar visserligen till högre inflation men för att KPIF-inflationen ska ligga nära målet även framöver är det viktigt att konjunkturen är stark och sätter avtryck i prisutvecklingen", skriver Riksbanken.

"Det är också viktigt att kronans växelkurs utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen stabiliseras nära målet", fortsätter Riksbanken.

Penningpolitiken behöver därför vara fortsatt expansiv och mot bakgrund av frågetecknen kring den underliggande inflationen har prognosen för reporäntan reviderats ned något och indikerar att räntan börjar höjas i långsam takt först i slutet av året.

Om förutsättningarna för inflationsutvecklingen skulle ändras har direktionen beredskap att anpassa penningpolitiken.

"Riskerna för en allt för låg inflation förtjänar särskilt stor uppmärksamhet eftersom det vid rådande räntenivåer är svårare att hantera en inflation som blir för låg än en som blir för hög", skriver Riksbanken.

Beträffande den samlade bilden av konjunktur- och inflationsutsikterna konstaterar Riksbanken att den är i stora drag oförändrad sedan föregående penningpolitiska möte i februari.

"Läget i den svenska ekonomin är starkt; sysselsättningsgraden är hög och arbetslösheten har sjunkit till lägsta nivån sedan finanskrisen. Inflationen har legat nära målet det senaste året. I mars uppgick KPIF-inflationen till 2,0 procent", skriver Riksbanken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -