Molnaktien växer så det knakar

Aktiekommentar Amerikanska Service Now växte prenumerationsintäkterna med imponerande 40 procent i första kvartalet. Och på de flesta punkter slog bolaget analytikernas förväntningar.

Året har rivstartat för Service Now som specialiserat sig på att digitalisera bolagens interna processer. I första kvartalet togs 21 nya kontrakt med ett värde över 1 miljon dollar styck per år. Det totala antalet miljonkonton uppgick vid kvartalets utgång till knappt 540 stycken, vilket är 43 procent fler än i fjol.

Service Now växer på rätt ställen och intäktsökningen drivs på av stigande abonnemangsförsäljning, så kallade software-as-a-service. Nettoomsättningen i kvartalet steg till 564 miljoner dollar, var av 543 miljoner dollar var återkommande intäkter.

Det totala antalet nya prenumeranter tickade över 4 000 stycken i perioden. När året nått sitt slut tror analytikern att siffran stigit till närmare 4 500 mjukvaruprenumeranter. Det motsvarar en abonnenttillväxt på drygt 13 procent.

Inför nästa kvartal guidar bolaget att omsättningen ska uppgå till mellan 568 – 573 miljoner dollar. Analytikerna är mer positiva. Förväntat är intäkter på 618 miljoner dollar, enligt Factset

Vid årets slut tror analytikerna att omsättningen stigit till knappt 2,6 miljarder dollar. Och att prenumerationsintäkterna ökat till 2,4 miljarder - motsvarande 92 procent av försäljningen. Då landar bruttomarginal på 80 procent. Lovorden räcker även till år 2019 och 2020. Prenumerationsintäkterna förväntas växa vidare, år för år, med cirka 30 procent.

De växande affärsvolymerna antas i kombination med den höga bruttomarginalen generar en imponerande vinstutveckling. På årets vinst värderas bolaget till p/e norr om 100. Men på 2020-års vinstestimat har det sjunkit till p/e 36. Det vill säga om konsensusprognosen blir verklighet.

Det fria kassaflödet uppgick till 223 miljoner dollar, vilket var 23 procent bättre än analytikerna förväntat.

I samband med rapporten förmedlade Service Now också ett kontant förvärv. Seattle-baserade Vendorhawk blir en del av koncernen.

Det förvärvade bolaget ska ge kunderna bättre insyn i sitt programvaruutnyttjande och på så sätt kan man krympa kostnaderna. Varje år bränner bolagen miljontalsdollar på onödig programvara. När mjukvaruverktygen flyttar ut i molnet blir det ännu viktigare att ha full koll.

Vendorhawk har en molntjänst som hjälper kunden att upptäcka, rationalisera och optimera sina mjukvaruprenumerationer. I dagsläget stöder lösningen 36 000 mjukvaruprogram, bland annat från Salesforce, Box och Google G-suite.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -