Kronan gör utlandsresan dyrare - så kvittar du rätt med rätt fonder

Privatekonomi Den svaga kronan gör utlandsresan dyrare. Men det finns också fördelar med en svag krona. Med rätt fonder kan du kvitta fördyringen av resan.

Den svenska kronan har försvagats rejält de senaste fem åren. Mot den  amerikanska dollarn och det brittiska pundet har kronan försvagats med nästan en tredjedel respektive en femtedel de senaste fem åren. Och idag fortsatte kronan ned.

"Semesterresan till främst europeiska länder och USA har blivit dyrare eftersom köpkraften minskar. Som resenär kan det vara bra att ta höjd för detta vid semesterresan och kanske lägga lite mer tid på att hitta ett prisvärt hotell och göra en ordentlig budget för resan", säger Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar.

En familj som reste till Mallorca 2013 och växlade in fickpengarna på 10 000 svenska kronor fick då 1 161 euro. Idag får familjen bara 962 euro för samma semesterkassa, vilket betyder att de får 17 procent färre euro jämfört med då.

"För barnfamiljen gäller det alltså att tänka till kring utgifterna på semesterorten och vara medveten om hur valutaeffekten påverkar. Ett tips för de som vill tänka på utgifterna kan vara att laga mat hemma på semesterboendet om man har möjlighet och ta det försiktigt med shoppingen", säger Emma Persson.

Kronförsvagningen beror på flera olika faktorer. Det handlar bland annat om lägre inflationsutfall och omvärldsfaktorer men allra främst beror kronraset på Riksbankens expansiva penningpolitik med negativ reporänta.

"Orsakerna till den svaga svenska kronan riskerar att finnas kvar under en tid framöver, som exempelvis att den svenska inflationen utvecklats svagare än förväntat och att Riksbanken därmed riskerar att behöva skjuta på räntehöjningarna".

Men eftersom kronan är undervärderad på dagens nivåer finns det anledning att tro att den gradvis kommer att stärkas på lite längre sikt.

"Det återstår dock att se hur Riksbanken agerar och hur det politiska läget i omvärlden påverkar den exportberoende svenska ekonomin".

Tills dess kan man försöka glädja sig åt de fördelar som en svag krona faktiskt medför. Det gäller exempelvis dig som har europafonder.

"När euron stärks och kronan försvagas stiger värdet på fonden i svenska kronor. Pengar som investerats i utländska fonder blir helt enkelt mer värda".

Så hur mycket Europafonder behöver du ha för att det ska gå jämnt upp med fördyringen av utlandsresan? På fem år är kronförsvagningen cirka 17 procent vilket betyder att Mallorcaresan för en genomsnittlig barnfamilj därmed blivit cirka 4 000 kronor dyrare.

Om du måste kompensera för en förlust på 4 000 kronor med en valutaförändring på exempelvis 17 procent, så ska du ha minst 23 529 (4000/0,17) i europafonder.

Har du det beloppet i europafonder och kronan försvagar med 17 procent så kompenseras du med 4000 kronor (23 529 * 1,17- 23 529 = 4000 kronor).

Har du exempelvis redan 100 000 kronor i Europafonden så krävs inte mer än 4 procent i valutakompensation för att få ihop 4000 kronor.

Du som inte vill resa till just Mallorca kan dra fördelar av den svenska kronan. Det är fortfarande billigt att resa till vissa länder. Det är inte alla valutor som blivit dyrare. En turkisk lira har exempelvis sjunkit med nästan 16 procent mot kronan på ett år, och den ryska rubeln har försvagats rejält mot kronan den senaste tiden.

Andra länder som är relativt billiga är Brasilien, Japan och Mexico, Schweiz och Dominikanska Republiken.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -