Börsen: SKF och Assa vinnare

Börsen Stockholmsbörsen steg på en rapporttung dag där SKF och Assa Abloy höll i taktpinnen. Getinge och Nokia blev rapportförlorare.

Positiv konjunkturstatistik gav stöd för uppgång liksom en svagare svensk krona och Riksbankens besked om en räntehöjning i ett senare skede än tidigare prognos.

På Stockholmsbörsen hade OMXS30-index vid 13.40-tiden stigit med 1,0 procent till 1.569. Aktier till ett värde av 11 miljarder kronor var då omsatta.

Även de ledande börserna i Europa steg, om än något mer dämpat. DAX-index med Volkswagen som ledsagare var upp 0,2 procent. London-börsen tyngdes av en svag Shell-rapport. FTSE-100-index var oförändrat.

I Stockholm blev det revansch för verkstadsbolagen men även för Handelsbanken som steg efter onsdagens nedgångar.

Låskoncernen Assa Abloy avancerade med drygt 4 procent. Bolaget kom med en rapport som var i linje med förväntningarna men positivt var att marknadsförhållandena målades i ljusa färger under en rapportpresentation:

"Det gäller såväl Europa som Nordamerika och våra tillväxtmarknader. För Kina och Brasilien är i alla fall intrycket att nedgången planar ut och att vi ska börja att se en förbättring", sade den relativt nye vd:n Nico Delvaux.

Uppåt var det även för SKF vars rapport var bättre än väntat och andades optimism om en fortsatt positiv pristrend. Aktien steg 3 procent.

Det var i övrigt generellt uppgångar för verkstadsbolagen i OMXS30. Även banker steg där alltså Handelsbanken tog igen förlorad mark efter onsdagens fall. Aktien var upp 2 procent. Styrelseordförande Pär Boman har köpt aktier.

Medicinteknikbolaget Getinge bommade förväntningarna med sin rapport. En organisk försäljningsökning på 5 procent hjälpte föga, aktien placerade sig i botten bland OMXS30-bolagen med en nedgång på drygt 5 procent. Höga kostnader bidrog till att förlusten blev större än väntat.

"Arbetet med att sänka våra samlade kostnader till en lägre nivå i relation till försäljning och samtidigt behålla den positiva utvecklingen i försäljning och leveranser intensifieras", skriver bolagets vd Mattias Perjos i delårsrapporten.

Finska telekombolaget Nokia fanns bland förlorarna i Helsingfors, med en nedgång på 7 procent. Rapporten var svag, framför allt affärsområdet Networks avvek kraftigt från det förväntade rörelseresultatet. Bolaget spår att 5G-utbyggnaden börjar i slutet 2018, vilket är tidigare än prognos.

Konkurrerande Ericsson tappade 1,5 procent i Stockholm.

En av torsdagens rapportvinnare utanför de stora OMXS30-bolagen blev Gränges som steg med över 11 procent. Gränges, som tillverkar valsade produkter i aluminium för bland annat värmeväxlare till fordonsindustrin, har haft en bra start på 2018 med förbättrat underliggande rörelseresultat trots oförändrade leveransvolymer.

En annan rapportvinnare var Beijer Electronic. Aktien rusade 13 procent efter att bolaget redovisat en hög orderingång på 400 miljoner kronor. En större order på nätverksutrustning till affärsområdet Westermo ligger bakom.

Bland rapportförlorarna hittades New Wave Group vars aktie var ned med nära 8,5 procent. Resultatet var klart sämre än i fjol. Bolagets vd Torsten Jansson hänvisade till kalendereffekter och den kalla våren.

En annan vinnare var Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, steg med drygt 9 procent. Bolaget växte med 29 procent under första kvartalet där 10 procent var organisk tillväxt.

"Med förvärvet av Seastar och fortsatta effektivitetsförbättringar siktar vi på att nå vårt mål om en rörelsemarginal på 15 procent under 2018", skrev vd Juan Vargues i delårsrapporten. Under första kvartalet uppgick rörelsemarginalen till 14,4 procent.

Även teknologibolaget Tobii sällade sig till vinnarna med en uppgång på drygt 14 procent. Bolaget redovisade visserligen en förlust på 37 miljoner kronor för det första kvartalet men entusiasmen över att efterfrågan på eyetracking inom VR har ökat bidrog till uppgång.

Stålgrossisten BE Group levererade ett starkt resultat i sin rapport, det bästa sedan tredje kvartalet 2008. Aktien steg med 12 procent. Rörelseresultatet ökade med 20 procent till 55 miljoner kronor i det första kvartalet. Högre stålpriser har bidragit till positiva effekter med marginalförbättringar.

"Den turbulens som förekommit på makronivå gällande handelshinder har hittills medfört fortsatta prisuppgångar" säger vd Anders Martinsson i delårsrapporten.

Dagens förlorare fanns på First North, där bostadsutvecklingsbolaget Tobin Properties rasade efter besked om att huvudägaren Klövern föreslaget en nyemission på 225 miljoner kronor. Aktien tappade över 15 procent.

Graf: OMXS30 2018-04-26

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -