Börsen: Revansch för verkstad

Börsen Stockholmsbörsen öppnade trevande men tog sedan fart uppåt efter att investerare smält det kraftiga inflödet av rapporter under morgonen.

Bland rapporter som tolkats positivt märks SKF, medan Nokias, SCA:s och Saabs rapporter fick ett kyligare mottagande på börsen.

Mitt i rapportströmmen kom även ljusa konjunkturbesked. Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg till 120,3 i april jämfört med 115,2 i mars. Väntat var här 113,2.

Riksbanken kom även med besked om att räntan som väntat lämnas oförändrad på -0,5 procent. En höjning väntas ske något senare än tidigare prognos.

"Mot bakgrund av frågetecknen kring den underliggande inflationen har prognosen för reporäntan reviderats ner något och indikerar att räntan börjar höjas i långsam takt först mot slutet av året", skriver Riksbanken.

På Stockholmsbörsen hade OMXS30-index vid 10.40-tiden stigit med 0,8 procent till 1.570. Aktier till ett värde av 5,7 miljarder kronor var då omsatta.

Utvecklingen var något bättre än för de ledande börserna i Europa. DAX-index var oförändrat, med Volkswagen upp efter sin rapport. I London dominerade oljebolagen rapporteringen, där BP steg medan Shell föll. FTSE-100 var ned 0,1 procent.

I Stockholm blev det revansch för verkstadsbolagen under torsdagen efter onsdagens nedgångar i spåren av Atlas Copcos något svaga rapport. SKF:s rapport var bättre än väntat och andades optimism om en fortsatt positiv pristrend. Aktien steg 2,4 procent. Atlas Copco, Volvo och Sandvik steg bakom kullagerbolaget med uppgångar på drygt 1 procent.

Låskoncernen Assa Abloy, som nyligen fått ny vd i Nico Delvaux, kom med en rapport som var i linje med förväntningarna. Positivt i rapporten var att bolaget redovisade en organisk försäljning på 4 procent, vilket var bättre än det väntade 3,1 procent. Aktien öppnade först ned för att sedan vända upp med närmare 3 procent.

Bland förlorarna bland OMXS30-bolagen sågs skogsbolaget SCA, trots en bra rapport drivet av en stark massamarknad. Aktien sjönk med 3,5 procent. Holmen backade 4,7 procent. Även skogsbolaget UPM Kymmene på Helsingforsbörsen noterades ned med nära 4 procent efter en solid rapport.

Finska telekombolaget Nokia fanns bland förlorarna i Helsingfors, med en nedgång på 7 procent. Rapporten var svag, framförallt affärsområdet Networks avvek kraftigt från det förväntade rörelseresultatet. Bolaget ser alltjämt en stark trend för 2018 och upprepar sina prognoser. Konkurrerande Ericsson tappade 1,3 procent i Stockholm.

En av torsdagens rapportvinnare utanför de stora OMXS30-bolagen blev Gränges som steg med över 11 procent. Gränges, som tillverkar valsade produkter i aluminium för bland annat värmeväxlare till fordonsindustrin, har haft en bra start på 2018 med förbättrat underliggande rörelseresultat trots oförändrade leveransvolymer.

En annan vinnare var Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, steg med drygt 9 procent. Bolaget växte med 29 procent under första kvartalet där 10 procent var organisk tillväxt.

"Med förvärvet av Seastar och fortsatta effektivitetsförbättringar siktar vi på att nå vårt mål om en rörelsemarginal på 15 procent under 2018", skrev vd Juan Vargues i delårsrapporten. Under första kvartalet uppgick rörelsemarginalen till 14,4 procent.

Även teknologibolaget Tobii sållade sig till vinnarna med en uppgång på drygt 9 procent. Bolaget redovisade visserligen en förlust på 37 miljoner kronor för det första kvartalet men entusiasmen över att efterfrågan på eyetracking inom VR har ökat bidrog till uppgång.

Bland rapportförlorarna sågs New Wave Group vars aktie var ned med nära 9 procent. Bolaget rörelseresultat för det första kvartalet var 24 procent sämre jämfört med samma period förra året.

Dagens förlorare fanns på First North, där bostadsutvecklingsbolaget Tobin Properties rasade efter besked om att huvudägaren Klövern föreslaget en nyemission på 225 miljoner kronor. Aktien tappade över 20 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -