Bra tillväxt i Assa Abloy

Börs Låsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 2.829 miljoner kronor för det första kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 2.856 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Rörelsemarginalen blev 15,3 procent, jämfört med förväntade 15,5 procent.

Omsättningen i kvartalet uppgick till 18.550 miljoner kronor. Analytikerna hade här räknat med 18.416 miljoner.

Assa Abloys organiska försäljningstillväxt i det första kvartalet var något starkare än förhandstipsen med ett utfall på 4 procent, jämfört med väntade 3,1 procent, enligt SME Direkt.

På divisionsnivå var det främst Asia Pacific, Global Technologies och Entrance Systems som levererade organisk tillväxt över analytikernas prognoser.

* Asia Pacific växte organiskt med 4 procent i kvartalet (SME +2,4). Enligt Assa Abloy uppnåddes stark tillväxt i Sydkorea och Japan och försäljningen var stabil i Pacific och Södra Asien. Försäljningen i Kina visade tillväxt för låsprodukter medan försäljningen av dörrar fortsatte att minska. Smarta dörrlås växte starkt i regionen.

* Global Technologies hade en organisk tillväxt på 6 procent (SME +4,2). Inom HID Global visade passerkontroll och identifieringsteknologi en stark tillväxt, Secure Issuance visade tillväxt medan Citizen ID och logisk access hade en negativ försäljningsutveckling. Hospitality visade fortsatt stark tillväxt.

* För Entrance Systems var tillväxten 5 procent (SME +3,1). Snabbportar, garageportar i USA, dörrkomponenter och lösningar för lager och logistik i USA visade stark tillväxt. Dörrautomatik visade en god tillväxt medan industriportar visade tillväxt. Garageportar i Europa visade negativ tillväxt.

Divisionerna EMEA och Americas hade bägge en organisk tillväxt i kvartalet på 3 procent, vilket var i linje med väntat.

I mitten av mars tillträdde Nico Delvaux som ny vd i låsbolaget. Han kom närmast från en motsvarande position på finska Metso.

"Assa Abloys strategi, med fokus på marknadsnärvaro, produktledarskap och kostnadseffektivitet, har varit mycket framgångsrik under många år. I kombination med en tydlig förvärvsplan så har denna strategi skapat en väsentlig långsiktig värdetillväxt. Jag ser fram emot att utveckla denna framgångsrika strategi ytterligare tillsammans med mina kollegor", skriver han i delårsrapporten.

I rapporten upprepas vidare planerna på ett nytt strukturprogram. Lansering är planerad till fjärde kvartalet och programmet beräknas pågå under en treårsperiod. Strukturkostnaden beräknas vara på en motsvarande nivå som för tidigare program med en bedömd återbetalningstid på cirka tre år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -