Trelleborg: 1211 Mkr före skatt

Börs Industrikoncernen Trelleborg redovisar ett resultat före skatt inklusive jämförelsestörande poster på 1.211 miljoner kronor för det första kvartalet 2018.

Analytikernas förväntningar låg i genomsnitt på ett resultat före skatt på 1.161 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Rörelseresultatet, ebit, exklusive engångsposter landade på 1.291 miljoner för perioden. Förväntningarna för rörelseresultatet låg på 1.276 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 8.577 miljoner kronor. Här väntades 8.634 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Trelleborg bedömer med att efterfrågan i det andra kvartalet 2018 ska vara i nivå med det första kvartalet, justerat för säsongsmässiga variationer.

"Sammantaget är vår bedömning att marknaden rör sig sidledes nästa kvartal", skriver vd Peter Nilsson i rapporten för det första kvartalet.

Trelleborgs resultat för det första kvartalet var på koncernnivå ungefär som väntat, men på affärsområdesnivå märks avvikelser från marknadens förväntningar. Organiskt ökade försäljningen med 4 procent.

Inför det andra kvartalet räknar bolaget med att marknaden rör sig "sidledes".

"Såväl (rörelseresultatet) ebit som motsvarande marginal, exklusive jämförelsestörande poster, uppnådde de hittills högsta nivåerna för koncernen i ett enskilt kvartal. Vårt största affärsområde, Trelleborg Sealing Solutions, utvecklas väl och rapporterade sitt högsta kvartalsresultat hittills", skriver vd Peter Nilsson i rapporten.

En tillväxtdämpande effekt utgjordes av tuffa marknadsförhållanden för en del av projektaffären samt hårda vinterförhållanden.

För affärsområdet Wheel Systems fortsatte resultatförbättringen till ett rörelseresultat om 368 miljoner kronor, 3 procent över analytikernas snittförväntningar i SME Direkts prognossammanställning. Även rörelsemarginalen på 14,7 procent slog förväntningarna på 14,1 procent.

"Detta uppnåddes som ett resultat av tidigare genomförda prisjusteringar i kombination med förhållandevis stabila råmaterialpriser samt den pågående integrationen av CGS", kommenterar Peter Nilsson.

Resultatet uppnåddes trots en viss motvind från den utdragna vintern.

Sealing Solutions, Trelleborgs största affärsområde, rapporterar en rörelsemarginal om 24,4 procent, 0,7 procentenheter över snittförväntningarna.

"Det är framför allt inom de industrirelaterade verksamheterna vi ser en stark tillväxt. Även lönsamheten ökade som ett resultat av högre volymer och god kostnadskontroll", skriver vd:n.

Sämre gick det för affärsområdet Offshore & Construction, där i synnerhet olja- & gasverksamheten haft det fortsatt tufft. Peter Nilsson talade redan under vintern om att ett visst ljus i tunneln kunde skymtas, och upprepar nu att förbättringar väntas under slutet av året.

Offshore & Construction ökade förlusten till 34 miljoner kronor från 11 miljoner i föregående kvartal. Väntat var en förlust om 20 miljoner kronor.

I övrigt lyfter Trelleborgchefen fram att integrationsarbetet av genomförda förvärv, som CGS, fortlöper väl och enligt plan, samt att investeringstakten inom koncernen ligger på rekordnivå.

Bolaget bedömer att efterfrågan i det andra kvartalet 2018 ska vara i nivå med det första kvartalet, justerat för säsongsmässiga variationer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -