På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Lyxaktierna blir allt dyrare

Börs Världens lyxaktier har haft ett mycket starkt år bakom sig. Ett urval av världens 20 största lyxaktier visar att de i genomsnitt stigit med 32 procent senaste tolv månaderna.

Europeiska bolag är totalt dominerande inom lyxsegmentet. Tio av de största lyxaktierna har sitt säte i Europa. Fem av dessa är noterade på Parisbörsen.

Världens största noterade lyxaktie är LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, som värderas till 143 miljarder euro. Lyxjätten LVMH äger allt från alkoholmärken som konjaken Hennesy, champagnerna Veuve Clicquot och Dom Pérignon till klädmärken som Luis Vuitton och juveler och klockmärken som Bulgari och Tag Heuer.

Totalt äger bolaget 70 olika lyxvarumärken. LVMH har 145 000 anställda och är noterad på Parisbörsen. Bolaget kontrolleras av den franske mångmiljardären Bernard Arnault.

Aktien handlas till 280 euro. Den sammanvägda riktkursen för de 32 analytiker som bevakar aktien ligger på 287 euro, enligt 4-traders. LVMHs aktie handlas till ett p/e-tal på 24 för 2018. Aktien har en direktavkastning på 2 procent.

Omsättningen landade på 42,6 miljarder euro 2017. Omsättningen spås öka med 7,5 procent under 2018 jämfört med 2017. Vinstmarginalen för 2017 blev 19,5 procent. Den stora tillväxten finns framför allt i Kina.

Näst störst bland världens lyxaktier är franska L'Oréal. Bolaget värderas till 108 miljarder euro. Under senaste tolvmånadersperioden har aktien gått svagare än snittet för lyxaktierna. L'Oréalaktien har stigit med 6 procent sedan ett år tillbaka.

Omsättningen 2018 spås ligga kvar på oförändrad nivå jämfört med föregående år. Aktien handlas för närvarande strax över analytikernas genmosnittliga riktkurs på 192 euro per aktie. L'Oréal som nyligen presenterade siffror för första kvartalet uppger att man liksom LVMH växer kraftigt i Kina just nu. Resultatet påverkas dock av den förhållandevis starka euron.

Amerikanska skönhetsbolaget Estee Lauder Companies kvalar in som världens tredje största lyxbolag med ett börsvärde på motsvarande 68 miljarder euro. Estee Lauder Companies har gått som en raket på börsen senaste året, aktien är upp med 74 procent. 

Senaste kvartalet omsatte bolaget 3,74 miljarder dollar, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med samma period förra året. Främst är det en kraftigt växande e-handels om ligger bakom försäljningsökningen.

Estee Lauder har butiker i fler än 150 länder. Utbudet består av fler 25 premiummärken. Placera har tidigare skrivit om aktien.

En annan aktie som gått starkt är franska lyxjätten Kering med varumärken som Gucci, Bottega och Saint Laurent.

Kerings aktie som även den handlas på Parisbörsen är upp med över 70 procent under de senaste tolv månaderna. Marknadsvärdet är 55 miljarder euro.

2017 ökade Kering omsättningen med 25 procent jämfört med året innan. Ebitda steg med 49 procent. Största ägare i Kering är familjen Pinault Francois med 41 procent av aktierna.

Andra aktier i lyxsegmentet som gått starkt är sportbilstillverkaren Ferrari och Ralph Lauren som gått upp med 40 procent.

Första italienska lyxaktien förutom sportbilstillverkaren Ferrari är lyxkonglomeratet Luxottica Group med ett börsvärde på 25 miljarder euro. Aktien är oförändrad sedan ett år tillbaka. Luxottica är framför allt inriktade på de högre prissegmenten när det gäller glasögon.

Man äger till exempel varumärket Ray-Ban. Inom glasögonsegmentet äger man också rättigheterna till märken som Giorgio Armani, Burberry, Bulgari, Chanel, Dolce&Gabbana, Prada, Ralph Lauren, och Versace.

Ett annat italienskt lyxmärke högt på listan är modehuset Prada. Milanbaserade Prada är till 80 procent familjeägt. 20 procent av bolagsaktierna är noterade på Hongkongbörsen. Prada presenterade nyligen starka kvartalssiffror.  

Ibland brukar tyska Volkswagen räknas in i lyxsegmentet eftersom de äger bilmärkena Bugatti, Lamborghini, Porsche och Bentley. Dessa märken är dock en relativt liten del av hela Volkswagenkoncernen och av det skälet har vi valt att inte ha med aktien på listan.

Tyska biltillverkarna Daimler och BMW finns däremot med. Första tyska modeaktien på listan är Hugo Boss. Enda nordiska aktien på listan är danska smyckestillverkaren Pandora med ett börsvärde på cirka 10 miljarder euro.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -