Bonava: När är botten nådd?

Aktieanalys Bonavas försäljning i Sverige går extremt trögt. Vi tror en tydlig bottensignal måste komma i Sverige innan aktien är redo att varaktigt röra sig uppåt.

Givet de väldokumenterade problemen på den svenska bostadsmarknaden var det väntat att bostadsutvecklaren Bonavas rapport för det första kvartalet skulle bli dyster läsning. Utfallet blev dock värre än väntat. Rörelseresultatet föll 91 procent jämfört med samma period i fjol.

Det första kvartalet är lågsäsong för Bonava och perioden väntades före rapporten stå för bara 8 procent av årsresultatet. Att utfallet blev cirka 100 Mkr sämre än väntat är därför ingen jättekatastrof. Rapporten underströk dock hur oerhört trög den svenska marknaden för nybyggt är för tillfället.

Bonavas verksamhet är geografiskt väl diversifierad. Sverige svarade i fjol för 35 procent av omsättningen i bolaget, Tyskland för 37 procent, Finland för 11 procent, Danmark/Norge för 10 procent , St Petersburg för 5 procent och Estland/Lettland för 2 procent.

I Sverige sålde Bonava under första kvartalet 42 bostäder. Det är 73 procent färre än samma period i fjol. Bonava har hållit igen på nyproduktionen och startat produktion av bara 61 bostäder. Bolaget hade vid kvartalets utgång en pågående produktion av 1 882 bostäder till konsumentmarknaden. Av dessa var bara 51 procent sålda. För ett år sedan var den andelen 75 procent.

Vd Joachim Hallengren skriver i rapporten att de svenska bostadspriserna verkar ha stabiliserats något under det första kvartalet. Efterfrågan på nyproduktion är dock fortfarande låg då privatsäljarna varit betydligt snabbare än bostadsutvecklarna att sänka priserna. Enligt vissa bedömare är prisgapet mellan nyproduktion och andrahandsmarknaden idag rekordstort i Sverige.

Den kraftiga inbromsningen till trots var Bonavas Svenska verksamhet den klart mest lönsamma i kvartalet. Rörelseresultatet i Sverige blev 137 Mkr med en marginal på knappt 17 procent.

På den andra huvudmarknaden, Tyskland, rapporterade Bonava ett rörelseresultat på -15 Mkr. Bonava använder sig till skillnad från exempelvis JM inte av successiv vinstavräkning i sina projekt. Intäkterna rapporteras först när bostäderna säljs. Det innebär att intäkter och resultat blir ryckiga mellan kvartalen beroende på hur många bostäder som resultatavräknas.

I Tyskland var det knappt hälften så många bostäder som resultatavräknades i år jämfört med i fjol. Bonava satsar hårt i Tyskland så organisationen har växt jämfört med i fjol. Högre kostnader och lägre intäkter ledde till förlusten i kvartalet.

Tyskland har inte upplevt alls samma våldsamma prisutveckling på bostäder de senaste åren som Sverige gjort. Läget är därför mer stabilt och såväl prisnivåer som efterfrågan beskrivs som goda under kvartalet. Den kalla vintern försenade dock ett antal projektstarter i Tyskland. 113 bostäder byggstartades jämfört med 290 i fjol.

Totalt har Bonava dock 18 procent fler bostäder i pågående produktion i Tyskland jämfört med för ett år sedan. Av den pågående produktionen till konsument är 72 procent såld.

Utvecklingen på de mindre marknaderna var övervägande dyster under första kvartalet. Dålig lönsamhet tyngde resultatet i Finland. Aktiviteten i Danmark/Norge var extremt låg med bara 3 sålda bostäder i kvartalet. St Petersburg var en ljusglimt och lyfte rörelseresultatet kraftigt.

Joachim Hallengren lyfter i sitt vd-ord fram den fortsatt relativt höga pågående produktionen i Bonava. Sammantaget har bolaget en försäljningsgrad i sin produktion på 72 procent. Det är bättre än vid årsskiftet. Andelen produktion avsedd för investerarmarknaden har ökat något. Den produktionen är alltid såld till 100 procent.

Läget i Sverige är dock onekligen tufft med bara halva den pågående produktionen såld och få nya starter. En kombination av lägre produktion och lägre priser kommer sannolikt att pressa resultaten i Sverige framöver.

De analytiker som bevakar Bonava räknar också med fallande vinster de närmaste åren. Från fjolårets vinst per aktie på 12,99 kronor väntas resultatet innevarande år enligt SME Direkt backa 9 procent till 11,72 kronor. För 2019 är snittprognosen 11,18 kronor per aktie.

P/e-talen för 2018 och 2019 ligger för närvarande på 9,0 respektive 9,4.

Första halvan av 2017 års utdelning på totalt 5,20 kronor dras torsdag 26:e april. Den som hinner köpa före dess får en direktavkastning på 5,0 procent. Snittprognoserna för 2018 och 2019 års utdelningar ligger också på 5,20 kronor.

Bonava-aktien föll tungt efter kvartalsrapporten. Periodens resultat väntas som sagt bara utgöra en liten del av helårsvinsten men den fortsatt kraftigt negativa trenden är ändå oroande.

Den stora exponeringen mot Tyskland är fortsatt gynnsam för Bonava och försätter bolaget i ett bättre läge än många andra bostadsutvecklare på Stockholmsbörsen. Sverige är dock fortfarande en tung pjäs i Bonava. Förmodat fallande vinster på hemmaplan blir svårt att kompensera för på andra marknader.

Det kan från tid till annan kännas lockande att bottenfiska i Bonava och andra utbombade bostadsutvecklare på börsen. Värderingarna är nere på riktigt låga nivåer och om bara Sverigemarknaden bottnar finns det från dagens nivåer utrymme för kursuppgångar även med förmodat sjunkande vinster de närmaste åren.

Osäkerheten om var marknaden befinner sig och vad som väntar härnäst är dock fortfarande mycket stor. Ytterligare amorteringskrav har införts som sannolikt ännu inte fullt ut gett avtryck i marknaden. I värsta fall väntar ytterligare nedåtpress på priserna i höst. På sikt ska också räntorna upp en bit.

Sammantaget känns läget fortfarande allt för osäkert och vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Neutral 106,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -