Volvo: Stark orderingång

Börs Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat uppgick till 8.297 miljoner kronor för det första kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 8.170 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 9,3 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 9,5 procent.

Försäljningen uppgick till 89.143 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 86.105 miljoner kronor.

Lastbilskoncernen Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det första kvartalet till 71.965 enheter, en uppgång med 29 procent från 55.622 fordon motsvarande period 2017.

Det framgår av delårsrapporten.

Siffran var bättre än analytikernas snittförväntningar. Enligt SME Direkts prognossammanställning låg förväntningarna på en orderingång på 67.381 lastbilar under kvartalet.

 Volvos nettoorderingång på anläggningsmaskiner i division VCE steg med 37 procent till 23,938 maskiner (17.487) under det första kvartalet.

Ökningen drevs framförallt av Nordamerika och Asien.

Volvo höjer sin prognos gällande lastbilsmarknaderna 2018 i Nordamerika och upprepar bedömningen vad gäller den europeiska marknaden.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Volvo räknar nu med att marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika kommer omfatta 300.000 fordon, en uppjustering med 20.000 från tidigare.

Bedömningen för Europa, 310.000 fordon, står fast.

Volvo höjer samtliga prognoser för marknaderna för anläggningsmaskiner förutom för Europamarknaden, för vilken den tidigare bedömningen kvarstår.

VCE-marknaderna i Nordamerika och Sydamerika spås nu visa tillväxt på 10-20 procent, vilket är en höjning från tidigare bedömning om 0 till +10 procent.

Kinamarknaden spås nu stiga med 20-30 procent, jämfört med att tidigare ha bedömts växa med 10-20 procent.

VCE-marknaden i Asien (exklusive Kina) väntas nu växa 5-15 procent.

Volvos ansträngda leverantörskedja, som tyngde lönsamheten inom Lastbilar under första kvartalet, väntas fortsätta att påverka den närmsta tiden.

"När vi blickar framåt så ser vi att den höga orderingången kommer att innebära att begränsningarna i leverantörskedjan och de kostnader som dessa medför kommer att bestå den närmaste tiden", skriver vd Martin Lundstedt i kvartalsrapporten.

Han tillägger att bolaget under kommande kvartal kommer att fortsätta att fokusera på att öka effektiviteten i hela värdekedjan.

Under första kvartalet sjönk rörelsemarginalen inom Lastbilar till 8,8 procent (9,6), vilket var lägre än analytikernas snittprognos om en marginal på 9,8 procent, enligt SME Direkt.

"De ökade volymerna hade en positiv påverkan, men lönsamheten drogs ned av omställningarna till nya lastbilar i Nordamerika och en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan", skriver Martin Lundstedt om lastbilsverksamheten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -