Tioårsräntan nu över 3 procent

Räntor Den amerikanska tioårsräntan handlades upp över 3,00 procent klockan 15.48 på tisdagen (enligt Bloomberg News noteringar), för första gången sedan i början av januari 2014.

Tioårsräntan handlades till strax under 1,32 procent som lägst i början av juli 2016 för att därefter nå dubbla toppar på runt 2,60 procent i december 2016 och mars 2017. Därefter följde en nedgång till strax under 2,02 i september 2017.

I början av april noterades tioårsräntan till under 2,72 procent som lägst och har därefter stigit relativt stadigt.

Europeiska långräntor har dragits med uppåt, men i mindre omfattning - den tyska tioårsräntan har stigit från 0,47 procent i början av april till som högst 0,64 procent på tisdagen.

I Sverige sjönk tioårsräntan något i början av april och noterades till som lägst 0,64 procent den 12 april, men har därefter stigit till 0,79 på tisdagen.

Den senaste tidens uppåtpress i långa amerikanska statspappersräntor, och i viss mån europeiska, har kommit i spåren på stigande råvarupriser, som i sin tur dragit upp marknadens inflationsförväntningar, något ljusare tongångar i handelskonflikten mellan USA och Kina samt förhoppningar om avfrostning i relationerna med Nordkorea.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -