Storbankerna säljer UC-innehav

Börs De fyra svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB säljer sina innehav i kreditupplysningsbolaget UC. Köpare är det börsnoterade finländska kreditinformationsbolaget Asiakastieto.

Det framgår av flera separata pressmeddelanden.

Prislappen för UC uppgår till 3,5 miljarder kronor.

UC och Asiakastieto kommer tillsammans att bilda ett av de ledande företagen inom affärs- och kreditinformation på den nordiska marknaden, heter det. Den nya koncernen är noterad på Nasdaq i Helsingfors.

Handelsbanken äger 24,5 procent av aktierna i UC och affären innebär att Handelsbanken får motsvarande cirka 9 procent av aktierna i Asiakastieto samt 24,2 miljoner euro kontant. Försäljningen beräknas generera en skattefri realisationsvinst för Handelsbanken på cirka 825 miljoner kronor, som förväntas redovisas i resultatet för det andra kvartalet 2018. Transaktionen innebär att bankens kärnprimärkapitalrelation beräknas öka med 0,1 procentenhet.

Nordea äger 26,1 procent av aktierna i UC och kommer att erhålla motsvarande 9,6 procent av aktier i Asiakastieto samt cirka 268 miljoner kronor kontant. För Nordea innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 890 miljoner kronor, vilken förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018.

Swedbank äger 20 procent av aktierna i UC och kommer att få motsvarande 7,4 procent av aktierna i Asiakastieto samt 200 miljoner kronor kontant. Swedbanks ägande i den nya koncernen är långsiktigt, heter det. För Swedbank innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 670 miljoner kronor som förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018.

SEB äger 28 procent av aktierna i UC och kommer att erhålla motsvarande 10,2 procent av aktier i Asiakastieto samt cirka 0,3 miljarder kronor kontant. SEB meddelar att ägandet i den nya koncernen är långsiktigt. För SEB innebär försäljningen en realisationsvinst på cirka 0,9 miljarder kronor som förväntas resultatföras under andra kvartalet 2018.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -