Se upp för skimning vid resebokning

Privatekonomi Europas största hotellbokningssajt Booking.com bekräftar för Placera att kundernas säkerhetskoder lämnas vidare till hotellen. Många svenskar har blivit utsatta för bedrägeri.

Flera fall av skimning, kortbedrägeri, ägt rum efter att konsumenter bokat hotellrum på Booking.com.

"Vi får ofta samtal från konsumenter som har råkat ut för obehöriga uttag där någon olovligen har använt deras kortnummer och säkerhetskod. Konsumenterna vet inte alltid hur deras kortuppgifter kommit på avvägar men man uppger att man handlat på nätet, inte helt sällan har man bokat resor eller hotell via någon bokningssajt", säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Cecilia Blomqvist

Anledningen till att skimning ofta förekommer vid bokning av resa och hotell är att vissa stora hotellbokningssajter, däribland Booking.com och Hotels.com, lämnar vidare den så kallade CVC-koden, eller CVV-koden, till det bokade hotellet. Det är en tresiffrig säkerhetskod på betalkortets baksida, och som vanligtvis behöver uppges vid köp på internet. Koden är till för att skydda dig som kund mot bedrägerier.

När Placera kontaktar Booking.com för att höra om det stämmer att de lämnar ut kundernas säkerhetskoder blir svaret följande:

"Vi accepterar kreditkortsuppgifter (och ibland CVC-koder) för våra boendepartners räkning för att bekräfta bokningar, vilket gör det möjligt för dem att därefter gå vidare med betalningen utifrån sina policies", säger Giuseppe Salomi, Area Manager Sweden på Booking.com.

Booking.com ligger i gränslandet för vad man får och inte får göra i de fall där betalningen sker på hotellet även om bolaget följer PCI-kraven. PCI är ett regelverk som omfattar alla parter som på något sätt kommer i kontakt med kortnummer, det kan vara allt från e-handlare till betalningsförmedlare och andra leverantörer.

På hotellbokningssajter kan du nästan alltid välja mellan att betala för hotellet direkt eller att betala på plats.

De som Placera pratat med och som råkat ut för skimning hos Booking.com har valt att betala för hotellvistelsen på plats.

Det är nämligen när du väljer att betala hotellvistelsen direkt hos hotellet som Booking.com skickar vidare dina kortuppgifter, inklusive säkerhetskod, till det bokade hotellet för att de exempelvis ska kunna debitera kunder som inte dyker upp.

Hos de flesta svenska reseföretagen går det inte att betala för hotellvistelsen på plats, till skillnad från Booking.com och Hotels.com.

Risken att råka ut för skimning är därför betydligt mindre när du bokar en resa hos exempelvis Ving, TUI och Ticket där du betalar allt i förväg och inte har valmöjligheten att betala senare. Alternativt om du väljer samma alternativ hos de hotellbokningssajter som erbjuder dig att betala på plats.

Det är i det senare fallet du löper störst risk för att hotellet slarvar med dina kortuppgifter.

Vad gör jag om jag drabbas av skimning?

När du handlar på internet är en god idé att använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Ta bort eventuell krediten på kortet och sätt istället in en summa som motsvarar vad du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer skulle bli stulet.

Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt, då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.

Idag erbjuder många banker låsbara kort, vilka kan hanteras via mobilappar. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort.

Om du trots allt råkar ut för en olovlig kortdragning är det viktigt att göra en reklamation och spärra ditt kort hos din bank så att bedragaren inte längre kan använda kortet. Du kan även spärra dina uppgifter hos kreditupplysningsföretagen. Och gör en polisanmälan.

Oftast får du pengarna tillbaka men det kan dröja och det gäller också att du själv ska upptäcka transaktionen om inte kortföretaget anar misstanke.

"I de allra flesta fall behöver inte du som konsument stå för de obehöriga uttagen i slutändan", säger Cecilia Blomqvist.

Men i vissa fall kan det bli problem att få tillbaka pengarna. Om du får ersättning beror helt och hållet på omständigheterna kring hur pengarna på ditt konto har försvunnit.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -