Lättnad över konjunktursiffror

Makro Konjunkturen i EMU-området fortsätter att utvecklas väl även om den mycket påtagliga konjunkturoptimismen från inledningen av året fått sig en knäck under de senaste månaderna.

Det var säkert med viss lättnad som marknaden tog emot april månads inköpschefsindex för EMU-området. Efter några rejäla indexbesvikelser i inledningen av 2018 och en kraftigt negativ trend (se diagram) började det säkert på sina håll att oroas för den generella konjunkturutvecklingen.

Dessbättre lyckades det sammansatta inköpschefsindexet för EMU-området överträffa förväntningarna och landa på 55,2 i april. Väl över 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång och dessutom en bit över konsensusprognosen om ett värde på 54,8.

Inköpschefsindexet för industrin sjönk visserligen från 56,6 till 56,0 men det beror bland annat på att det är allt svårare för industriföretagen att hitta lämplig personal samt på störningar i leveranskedjorna. Ett tecken på att det trots allt är god fart på efterfrågan är att orderstockarna fortsätter att växa. Dessutom i en allt högre takt.

Inköpschefsindexet för tjänstesektorn lyckades i sin tur både klå förväntningarna och dessutom stiga marginellt från marsmätningens 54,9 till 55,0 i april. Att sysselsättningsökningarna som rapporteras ligger på den högsta nivån sedan den rykande högkonjunkturen 2007 bådar väl också gott för fortsättningen. ’

Sammantaget får sägas att måndagens inköpschefssiffror för EMU-området bekräftar en fortsatt robust tillväxt. Det är snarast så att det är de mycket höga siffrorna i inledningen av 2018 som kanske ska ifrågasättas. För även om EMU-området befinner sig tydligt på tillväxttåget är det fortfarande en bit till nivåerna från mitten av 00-talet. Dessutom bidrar säkert en hyggligt stark euro och frågetecknen kring handelsfrågorna till att dämpa entusiasmen, framför allt i industrin, en aning.  

På valutamarknaden har man dock tagit visst intryck av måndagens inköpschefsindex och handlar ner euron en bit. Det kan bero på att det också finns vissa tecken på ett minskande pristryck hos företagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -