Tillväxten finns i gränsmarknaderna

Fondanalys Placera har lyft blicken, tittat förbi tillväxtmarknaderna och hittat en intressant fond som investerar framgångsrikt i nästa generations tillväxtländer.

Tillväxtmarknaderna har varit ett intressant investeringstema sedan sent 1980-tal. Länderna har haft en snabb tillväxt men som sedan planat ut.

Ett exempel är de snabbväxande asiatiska tigrarna - Hongkong, Singapore, Sydkorea och Taiwan. Dessa länder genomgick en snabb industrialiseringsprocess med extremt hög tillväxt. Numera är de avancerade ekonomier med spjutspetsforskning inom flera framtida teknikområden och väl utvecklade finanscentra.

Sedan blommade BRIC-konceptet, som innehåll Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Utvecklingen har gått snabbt. Kina håller på att genomföra resan från utvecklingsland till en industrialiserad och forskningsdriven ekonomi. Numera hittar vi flera av världens mest framgångsrika och vinstdrivande bolag i Kina.

Teknikdrakarna Baidu, Alibaba och Tencent konkurrerar, och i vissa fall samarbetar, med de mest framgångsrika Silicon Valley-bolagen. Utveckling har gjort dem till några av världens mest värdefulla bolag utifrån börsvärde.

Nu är det nästa generations tillväxtmarknader som står på tur. Länder som till stor del inte fångas upp av tillväxtmarknadsfonder. De så kallade gränsmarknaderna kallas på engelska för Frontier Markets. Det är i regel mindre utvecklade länder som växer snabbt och har högre risk än traditionella tillväxtmarknader.

På 10–20 års sikt har de potential att utvecklas och göra samma resa som många av de nuvarande tillväxtländerna gjort. Grafen ovan visar Kinas BNP-utveckling de senaste 40 åren, jämfört med Vietnams de senaste 30 år.

Aktierna på tillväxtmarknaderna utgjorde 1 procent av världens samlade börsvärde för 30 år sedan. Idag motsvarar de runt 14 procent. Gränsmarknaderna väger idag mindre än en procent.

Över 30 procent av världens befolkning bor i gränsmarknadsländer och det finns en ung medelklass som växer stabilt. Det är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt och den långsiktiga potentialen är enorm.

Kategorin omfatta en stor blandning av länder med väldigt olika förutsättningar. Exempelvis ingår närliggande länder som Bulgarien och Vitryssland. Tillsammans med Botswana, Kuwait och Vietnam utgör de nästa generations tillväxtmarknader.

Explosionsartad tillväxt i vissa länder blandas med missväxt i andra. Det innebär stora skillnader i kvaliteten på de noterade bolagen. Det ryms allt från välskötta marknadsledare till trötta halvstatliga bolag inom industri och råvarusektorn. Det är således viktigt att förstå varje lands och bolagens unika förutsättningar, vilket talar för en aktiv förvaltning. Stora möjligheter innebär ofta även hög risk.

Placera rekommenderar att ta rygg på Tundra Fonder som framgångsrikt placerat på gränsmarknaderna sedan 2013. Spetsfonden Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK har avkastat betydligt mer än index och fondkategorin de senaste åren.

Tundra fonder är en svensk fondspecialist med fokus på just gränsmarknadsinvesteringar. Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK förvaltas av Mattias Martinsson sedan starten. Till sin hjälp har han ett investeringsteam på totalt 10 personer. Huvudkontoret ligger i Stockholms men de har lokala kontor och personal i både Pakistan och Vietnam.

Mattias Martinsson 

Teamet ser den egna analysen som en konkurrensfördel. Endast en bråkdel av bolag på gränsmarknader har analytikertäckning från bankvärlden. Tundras investeringsprocessen är utpräglad "bottom-up", vilket innebär att fonden investerar i bolag utan att ta hänsyn till något index.

Investeringarna görs baserade på egen fundamental analys med fokus på lokala marknadsledare.  Man letar efter Vietnams ICA eller Nigerias Handelsbanken. De föredrar att investerar i sektorer som befinner sig i strukturell tillväxt. Det innebär att bolagen kan rida på en strukturellt betingad tillväxt som normalt växer oberoende av konjunktur.

Investeringsprocessen tillämpar som namnet antyder hållbarhetsanalys. Fonden investerar inte i produktion och distribution av tobak, alkohol, vapen, pornografi eller kommersiell spelverksamhet.

Fonden investerar inte heller i bolag som är involverade i utvinning av fossila bränslen eller produktion där råvaran till stor del består av fossila bränslen. Även bolag som bryter mot FN-konventionerna exkluderas, såvida de inte initierar åtgärder inom 12 månader. Fondbolaget för en aktiv dialog med bolag som brutit mot konventionerna. Fonden är även svanenmärkt.

Investeringsportföljen är koncentrerad till 67 bolag. Drygt 62 procent av kapitalet är investerat i småbolag, 32,4 procent i medelstora bolag resterande del i storbolag.

Fonden har tyngst exponering mot finansbolag, som står för drygt en tredje del av det totala fondvärdet, följt av råvaror (18,3 procent) och cykliska konsumentvaror (11,6 procent).

Genom att investera i små- och medelstora bolag får man en större exponering mot den inhemska konsumtionsdrivna ekonomin och mindre mot exportberoende bolag.

Tundra investerar på sju så kallade kärnmarknader på gränsmarknaderna. Det avviker mycket från MSCI Frontier Markets index som omfattar hela 29 länder. Fondens exponering är störst mot Egyptenbörsen (22 procent) och Vietnam (20 procent).

Förutom de sju kärnmarknaderna har fonden investeringar i Argentina (6 procent) och Kazakstan (3 procent).

Mattias Martinsson och Tundras investeringsteam har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen och den aktiva förvaltningen. Sedan lanseringen har den avkastat mer än Morningstars fondkategori till en lägre risk. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker fonden mycket från jämförelseindex.

Fonden förvaltar i dag knappt 2 miljard kronor. Den årliga avgiften är 2,5 procent vilket är lite högre än kategorisnittet. Som investerare ska man dock vara medveten om att det är dyrare att handla och förvalta aktier på mindre utvecklade finansmarknader. Vilket göra att den årliga avgiften blir betydligt högre än vid förvaltning av exempelvis en Sverigefond.

Trots den höga avgiften så rekommenderar Placera köp av Tundra Sustaineable Frontier Fund inom vår kategori Spetsfonder. Vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som gör egen analys och avviker från sitt jämförelseindex.

Värt att tänka på är att en gränsmarknadsfond med inriktning på små- och medelstora bolags har högre risk än en tillväxtmarknadsfond med storbolag, eller en bred tillväxtmarknadsfond.

Att investera i en fond med inriktning mot små- och medelstora bolag på gränsmarknader innebär dock en breddning av ditt totala sparande mot nästa generations marknader.

Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK är ett utmärkt komplement till en billigare tillväxtmarknadsindexfond. Placera rekommenderar att anamma en lång sparhorisont på mellan 4–5 år med en liten del av den totala portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tundra Sustainable Frontier Fund A SEK Köp 213,81 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -