Telia bättre än prognoser

Börs Teleoperatören Telias ebitda-resultat före engångsposter blev 6.495 miljoner kronor för det första kvartalet 2018, framgår det av delårsrapporten.

Marginalen uppgick till 32,7 procent.

Analytikernas förväntningar låg på ett underliggande ebitda-resultat på 6.318 miljoner kronor med en marginal på 32,5 procent, enligt SME Direkt.

Nettoomsättningen blev 19.852 miljoner kronor, mot väntade 19.421 miljoner.

Telia höjer sin prognos för det fria kassaflödet från kvarvarande verksamhet, exklusive licenser och utdelning från intressebolag, och spår nu att det under 2018 kommer att bli högre än 2017 då det var 9,7 miljarder kronor.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Telias tidigare bedömning var att kassaflödet skulle lugga på "ungefär samma nivå" som 2017.

Telia står samtidigt fast vid att detta kassaflöde, tillsammans med utdelningar från intressebolag, bör täcka en utdelning för 2018 som ligger omkring nivån för 2017. Tidigare på fredagen aviserade Telia ett återköpsprogram med en ambition om att återköpa egna aktier för totalt 15 miljarder kronor under de tre kommande åren.

Bolaget upprepar o att det justerade ebitda-resultatet i kvarvarande verksamhet, kommer att vara i linje med eller något högre än nivån för 2017 på 25,4 miljarder kronor.

Enligt SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på ett ebitda-resultat, exklusive extraordinära poster, på 26,3 miljarder kronor 2018.

Telias operativa fria kassaflöde på 4,3 miljarder kronor första kvartalet drevs av ebitda, sysselsatt kapital och lägre betald capex.

Kassaflödet var högre än analytikernas snittförväntningar, som enligt SME Direkt låg på 2,7 miljarder kronor.

Under första kvartalet har Telia genomfört besparingar om cirka 0,2 miljarder kronor under det första kvartalet, motsvarande cirka 20 procent av hela det pågående programmet.

"Detta är väl i linje med våra planer och målet om en kostnadsbesparing netto om 1,1 miljarder kronor under 2018 står fast", skriver vd Johan Dennelind i rapporten.

Telia-chefen beskriver i vd-ordet att utveckling i tjänsteintäkter i Sverige förbättrades, främst drivet av mobiltjänster i konsumentsegmentet och en mindre negativ utveckling inom företagssegmentet.

I Finland utvecklades tjänsteintäkterna positivt främst tack vare mobilintäkter, framför allt inom företagssegmentet, som nu har vänt till det positiva, skriver han.

"I Norge har Phonero-kunderna migrerats framgångsrikt och vi drar nytta av synergierna om cirka 100 miljoner kronor i detta kvartal, vilket har lett till en två-siffrig ebitda-tillväxt", uppger Johan Dennelind.

Utvecklingen i Baltikum beskrivs som "fortsatt glädjande" och en omarbetad mobilportfölj i Danmark visar "tidiga positiva tecken", enligt Telia.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -