Profilgruppen: Starkt men stökigt

Aktieanalys Profilgruppen har inlett 2018 starkt. Värderingen är attraktiv men den stökiga aluminiummarknaden är ett orosmoln för de närmaste kvartalen.

Efter ett par lugnare kvartal visade Profilgruppen i sitt första kvartal för 2018 åter stark vinsttillväxt. Rörelseresultatet förbättrades 30 procent och marginalen steg till 8,5 procent från 7,8 för ett år sedan. Enligt bolaget är det en kombination av förbättrat kapacitetsutnyttjande och genomförda effektiviseringar som lyft lönsamheten.

Profilgruppen tillverkar aluminiumprofiler som används i en lång rad verksamheter. Genom att pressa uppvärmt aluminium genom specialdesignade formar kan man skapa starka men ändå lätta konstruktioner. Fordonsindustrin är en viktig kundgrupp och Profilgruppen har även de senaste åren tecknat stora avtal inom butiksinredning.

Bolaget grundades i småländska Åseda 1981 och all tillverkning sker fortfarande i trakten. Profilgruppen har tre presslinjer och producerade under förra året knappt 30 000 ton profiler. Tillväxten har varit snabb för Profilgruppen de senaste åren. Volymerna låg för fyra år sedan på dryga 20 000 ton. Kapacitetsutnyttjandet är högt och bolaget har nu fattat beslut om en större utbyggnad.

Totalt 310 Mkr ska investeras i en ny anläggning för strängpressning. Den nya anläggningen kommer även den att ligga i Åseda och den tillför ytterligare 12 500 ton per år i kapacitet. Bygget av den nya anläggningen påbörjas omedelbart och väntas kunna tas i drift kring årsskiftet 2019/20.

Inom butiksinredning har dotterbolaget PG&WIP varit framgångsrikt de senaste åren. Under 2015 och 2016 meddelades två rekordstora order. Bland annat fick PG&WIG en order från Ikea värd 350 Mkr över sex år. Den ordern föranledde en investering på 50 Mkr i en automatiserad produktionslinje som tas i bruk i sommar. Profilgruppen äger PG&WIG till 70 procent.

PG&WIG:s framgångar har även bidragit till att förbättra lönsamheten inom Profilgruppen. Dotterbolagets produkter har en hög förädlingsgrad vilket är positivt för marginalerna. Att höja förädlingsgraden i försäljningen har varit en del i det effektiviseringsarbete som pågått i Profilgruppen de senaste åren.

Förädlingen rör sig om allt från kapning och stansning till avancerad fräsning eller montering och konsumentförpackning. I det första kvartalet i år var 70 procent av de levererade profilerna förädlade.

Cirka 60 procent av Profilgruppens omsättning genereras i Sverige medan 40 procent går på export, huvudsakligen till norra Europa. Tyskland svarade i fjol för 17 procent av omsättningen och Norge är också en viktig marknad.

Inköp av aluminium är föga överraskande den största kostnadsposten för Profilgruppen. Råvaror utgjorde 45 procent av rörelsekostnaderna i fjol. Priförändringar på aluminium förs vidare till kund. Profilgruppen har dock ett lager av aluminium där prisförändringar tas över resultaträkningen. Fallande priser blir en minuspost och vice versa.

USA:s sanktioner mot Ryssland och vissa utpekade oligarker har fått aluminiumpriserna att skjuta i höjden de senaste veckorna. Orsaken är att bolaget Rusal hamnat på sanktionslistan. Rusal producerar 7 procent av världens aluminium.

Profilgruppen köper in sin aluminium från fyra leverantörer. Bolaget skriver i den senaste kvartalsrapporten att sanktionerna kan komma att orsaka problem med råvaruleveranserna från vissa av dessa. Arbetet med att hitta alternativa lösningar har intensifierats och Profilgruppens bedömning vid rapporttillfället var att den egna leveransförmågan inte skulle påverkas.

Den fulla effekten av stöket på aluminiummarknaden är svår att överblicka i dagsläget. Får Profilgruppen problem med råvaruförsörjningen blir det åtminstone kortsiktigt en kännbar negativ effekt. Priseffekten i lager lär hur som helst bli positiv för Profilgruppen och omsättningen får sig en skjuts då priserna justeras upp för att kompensera för högre råvarukostnader. Drar aluminiumpriserna iväg allt för mycket riskerar det att hålla tillbaka efterfrågan generellt.

Profilgruppens resultat har förbättrats kraftigt de senaste två åren. Volymer, omsättning och marginaler har alla stärkts. Vinsttillväxten 2017 blev dryga 50 procent och rörelsemarginalen landade på 7,5 procent. Målet är att nå över 8 procent och på rullande tolv månader är marginalen nu 7,7 procent.

Vinsten per aktie de senaste tolv månaderna summerar till 10,74 kronor vilket ger ett rullande p/e-tal på 12. Det är lågt även för ett litet konjunkturkänsligt bolag som Profilgruppen. Skuldsättningen är låg och fjolårets utdelning på 4,50 kronor skulle om den upprepades innebära en direktavkastning på 3,5 procent.

Profilgruppens produktionen närmar sig sakta kapacitetstaket. Volymerna kunde dock fortfarande öka 15 procent i första kvartalet så än finns uppenbarligen tillväxtutrymme kvar. Den underliggande marknaden växer dock inte med mer än 2-3 procent så det finns rimligtvis en gräns för hur länge Profilgruppen kan hålla den nuvarande höga tillväxttakten.

Bolagets starka momentum och den attraktiva värderingen talar för Profilgruppens aktie. Den stökiga aluminiummarknaden är dock ett mörkt orosmoln som kortsiktigt är svårt att bortse från. Prisrörelserna är väldigt stora och många nervösa köpare bygger sannolikt upp sina lagernivåer för tillfället. Risken är uppenbar att det uppstår flaskhalsar i försörjningskedjan under de kommande kvartalen. Det skulle slå mot resultaten.

Kortsiktigt tror vi den oron kommer att hålla tillbaka Profilgruppens aktie. Vi tycker därför att man kan avvakta något kvartal för att se hur situationen utvecklas. Rekommendationen stannar därför för de närmaste 3-6 månaderna vid Neutral

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Profilgruppen B Neutral 127,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -