Köpvärd aktie med hög risk

Aktieanalys Kallt väder har gett Byggmax en svag start på 2018. Aktien har dock fallit kraftigt och på dagens nivåer tycker vi den är värd en chansning.

Byggmax flaggade redan för några veckor sedan för att försäljningen i bolagets första kvartal varit svag. Den kalla våren höll nere intresset för utomhusprojekt och trädgårdsprodukter. Vd Mattias Ankarberg konstaterar i rapporten att det varit den senaste säsongsstarten för utomhusprojekt på åtminstone ett årtionde.

Jämfört med samma kvartal i fjol föll omsättningen med 15 procent. Som vanligt var det Skånska Byggvaror som hade den svagaste utvecklingen. De tappade 36 procent i omsättning medan Byggmax-kedjans försäljning backade drygt 11 procent.

Skånska Byggvaror har varit ett sorgebarn inom Byggmax ända sedan bolaget köptes för drygt två år sedan. Försäljningen har varit svag och förlusterna har samlats på hög. En omstrukturering av verksamheten har pågått en längre tid men tecknen på förbättringar är hittills små.

Verksamheten inom Skånska Byggvaror har snävats in mot uterum och växthus. Andra områden lämnas successivt vilket bidragit till den svaga säljutvecklingen under inledningen av året. Byggmax skriver i rapporten att bruttomarginalen inom Skånska Byggvaror är tillbaka på historiska nivåer och att de kostnadsbesparingar som genomförts kommer att börja ge effekt under andra kvartalet i år. 2018 beskrivs dock som ett omställningsår för Skånska Byggvaror.

Även inom Byggmax-kedjan stärktes bruttomarginalen i kvartalet. Förbättrade inköpsrutiner bidrog till detta. Den minskade försäljningen innebar ändå att kedjan rapporterade en förlust för perioden. Den svaga försäljningen tillskrivs helt och hållet vädret. Byggmax konstaterar att försäljningen av inomhusprodukter varit fortsatt bra i perioden. Det tar man som intäkt för att gör-det-själv marknaden fortfarande är stark.

Byggmax-kedjan laddar för ökad tillväxt i år och siktar på att öppna 20 nya butiker. Det är nära på en dubblering av det historiska tempot. Fem av butikerna kommer att vara av ett mindre format som bolaget tagit fram för att kunna etablera sig även på mindre orter. Byggmax kommer även att fortsätta utrullningen av trädgårdsprodukter i tio butiker till.

Sedan Mattias Ankarberg tog över som vd för Byggmax i slutet av 2016 har han påbörjat en viss upprensning av verksamheterna i kedjan. Icke-kärnverksamheter har lagts på is och olönsamma butiker har lagts ned, bland annat i Finland. Fokus har även lagts på att förbättra lönsamheten inom e-handelsverksamheten.

Byggmax var tidiga med att satsa på e-handel och den kompletterar idag butikerna med ett långt större utbud. Butikerna håller i genomsnitt cirka 3 000 artiklar vilket kan jämföras med de cirka 30 000 som finns på Byggmax hemsida. Hemsidan innehåller också mycket information om exempelvis hur man genomför olika projekt vilket även det kompletterar butikerna som har låg bemanning.

Försäljningen av det e-handelsspecifika sortimentet var stark i det första kvartalet och ökade med 20 procent.

Sammantaget förbättrade Byggmax-koncernen bruttomarginalen med 1,7 procentenheter till 32 procent i det första kvartalet. Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar försämrades dock till -57,5 Mkr från -23,5 Mkr för ett år sedan.

Det första kvartalet är det svagaste på året för Byggmax. De senaste fem åren har perioden i snitt svarat för bara 14 procent av årsomsättningen. Den tröga försäljningen i framför allt mars behöver inte vara förlorad utan förskjuts sannolikt till stor del till det andra kvartalet. Mattias Ankarberg understryker också i sitt vd-ord att Byggmax till skillnad från exempelvis klädhandeln inte tvingas till reor efter en svag säljperiod.

De analytiker som bevakar Byggmax räknar enligt databasen Factset med att bolaget i år rapporterar en marginellt lägre omsättning än i fjol. Vinsten per aktie spås landa på 3,08 kronor, knappt 4 procent lägre än i fjol.

För 2019 är prognosen drygt 3 procent högre omsättning och en liten förbättring av lönsamheten. Vinsten per aktie ökar då till 3,66 kronor.

De prognoserna innebär med dagens aktiekurs p/e-tal på 13,9 respektive 12,7 för de närmaste åren. Utdelningen för 2017 dras 11 maj och innebär en direktavkastning på 5,9 procent. För de kommande åren väntas direktavkastningar på 5,2 respektive 4,9 procent.

Byggmax-aktien reagerade kraftigt positivt på rapporten för det första kvartalet. Utfallet var inte fullt så illa som många hade befarat. Nyhetsflödet från bolaget har varit negativt en tid och en rätt mörk framtid har prisats in i aktien. Vinstprognoserna har justerats ned i snabb takt och förväntningarna är i dagsläget lågt ställda.

Mycket hänger på hur förlusterna i Skånska Byggvaror utvecklas framöver. Bolagets uttalande om att kostnadsbesparingar ska börja märkas under andra kvartalet väcker förhoppningar om vi kanske går mot ett slut på eländet.

Överlag var inte Byggmax rapport för det första kvartalet någon rolig läsning. Aktien har dock fallit kraftigt det senaste halvåret och många räknar nu uppenbarligen med att vi står inför ett trendbrott och köper aktien efter rapporten.

De kommande kvartalen har relativt lätta jämförelsesiffror så positiva överraskningar är långt ifrån omöjliga. Skånska Byggvaror är som sagt en joker. Kan bolaget uppvisa någon slags förbättring lär Byggmax-aktien ha mer att ge från dagens nivåer.

Risken är hög men efter den senaste tidens kraftiga kursfall tycker vi att aktien kan vara värd en chansning inför högsäsongen. Rekommendationen blir köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 42,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -