Ytterligare förvärv från Vitec

Aktiekommentar Mjukvarukoncernen Vitec har genomfört ännu ett förvärv. Den här gången i rimlig storlek. Men hur var det med lönsamheten?

En miljard i omsättning närmar sig för mjukvarukoncernen Vitec. I fjol omsatt bolaget 855 Mkr och inkluderat förvärven i april har ytterligare knappt 50 Mkr adderats på årsomsättningen.

Det senaste förvärvsobjektet är norska Argando AS där Vitec köpt 97,2 procent av kapitalet. Betalningen skede kontant.  Argando förser kyrkomarknaden i Norden med en branschspecifik programvara och integreras hos Vitec i affärsområdet Vertical Software.

Under fjolåret omsatte den köpta verksamheten 42 Mkr och generade ett överskott på 13 procent på ebitda-nivå. Det kan ställas i relation till det tidigare april-förvärvet av PP7 Affärssystem som omsatte närmare 8 Mkr under samma period till en ebitda-marginal på 17,5 procent.

I relation till hela Vitec-koncernen - som levererat en ebitda-marginal på knappt 25 procent i snitt det senaste fyra åren är lönsamheten låg. Det väcker en del frågor om möjligheterna till bra förvärv samt vilken lönsamhet vi kan förvänta av Vitec på längre sikt.

Å andra sidan kommer förvärvet  bidra direkt till lönsamheten och köpet har gjorts till en betydligt lägre multipel än Vitecs egen.

Mer intressant är såklart bruttomarginalen. Det finns antagligen också möjlighet att spetsa till den förvärva verksamheten. Kanske kan priserna också höjas. 

Hur det sen slår på aktiepriset är än mycket intressant. Den senaste månaden har Vitec-aktien tappat fart på börsen. Aktiepriset föll för första gången på ett år under 80 kronor och reaktionen på det senaste förvärvet var ljummen.

Så har det också varit i perioder historiskt. Men gång på gång har bolaget överraskat med fina förvärv och sedan stigit högre. Men givet den saftiga värderingen (p/e 28 på prognosen för 2018) finns litet rum för missnöje. I alla fall inte om marknaden räds att lönsamheten i förvärven sjunker. Kanske har vi nått ett läge då aktiehandlarna därför inte längre vågar värdera bolagets köpta tillväxt och återkommande intäkter (70 procent) lika högt som tidigare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -