Stark orderingång för ABB

Börs Kraft- och automationsbolaget ABB redovisar ett rörelseresultat ("operationellt ebita"), på 1.060 miljoner dollar för det första kvartalet 2018 (943).

Analytikerna hade i snitt räknat med 1.009 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna uppgick till 8.627 miljoner dollar (7.854), att jämföra med analytikernas förväntningar på 8.388 miljoner dollar.

Orderingången landade på 9.772 miljoner dollar (8.403). SME-prognosen på denna punkt låg på 9.210 miljoner dollar.

ABB:s basorderingång (order värda mindre än 15 miljoner dollar, ett mått på styrkan i ABB:s underliggande affär) var 5 procent högre under det första kvartalet 2017 än under motsvarande period 2017 i lokal valuta, efter att ha ökat med 9 procent under närmast föregående kvartal.

Orderingången uppgick till 9.772 miljoner dollar, 6 procent högre än väntat och motsvarande en uppgång på 6 procent i jämförbara valutor jämfört med för ett år sedan. Stororder utgjorde 10 procent av kvartalets orderingång, vilket var samma andel som det första kvartalet 2017.

 Makroekonomin visar positiva tecken i Europa och USA och tillväxten förväntas fortsätta i Kina.

Det skriver ABB i sin kvartalsrapports utlåtande om utsikter i närtid, och upprepar därmed utsiktsutlåtandet från bokslutskommunikén.

"Den övergripande globala marknaden är tillbaka till tillväxt samtidigt som den fortfarande påverkas av osäkerheter i olika delar av världen. Oljepriser och valutakurseffekter förväntas fortsätta att påverka företagets resultat", skriver bolaget nu liksom för tre månader sedan.

Övergångsåret 2017 ligger nu bakom ABB och företaget har nu fullt fokus på sina kunder och ett "kraftfullt genomförande".

Det skriver ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i kvartalsrapporten, där han nämner att 2018 har inletts med ordertillväxt inom samtliga divisioner, förbättrade intäkter och rörelseresultat.

"Integreringen av [fjolårsförvärvet] B&R följer tidplanen väl och vi arbetar hårt med slutförandet och integreringen av GE Industrial Solutions, något vi förväntar ska ske under andra kvartalet 2018", skriver vd:n.

ABB:s orderingång överträffade SME-förväntningarna med 6 procent i kvartalet, medan omsättningen och rörelseresultatet överträffade dem med vardera 3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -