Okända skånska kursraketen

Börs Det har varit ett roligt år att vara skåning på Stockholmsbörsen. De tio största skånska aktierna har i genomsnitt stigit 23 procent. Ett bolag som sysslar med naturanaloga industrikemikalier är stora vinnaren med en uppgång på 400 procent.

Bäst av de tio största skånska bolagen har plastbolaget Nolato gått, aktien har rusat 127 procent under perioden. Nolato är nu värt nära 17 miljarder kronor. Under senaste kvartalet var det främst produktområdet Heating devices eller e-cigaretter som gått starkast.

Näst starkast har Hansa Medical gått. Biopharmabolaget, där bland annat hedgefonden Gladiator är storägare, har stigit med 90 procent under senaste året på börsen. Hansa Medical värderas nu till nära 9,5 miljarder kronor.

Tredje bäst har det gått för fastighetsbolaget Victoria Park, vars aktie stigit 49 procent senaste året. Första april la amerikanska Starwood bud på Victoria Park på 34:40 kronor kontant per stamaktie. Styrelsen har rekommenderat aktieägarna att tacka nej till budet. Aktien handlas nu en bit över budkursen.

Svagast bland de tio största skånska bolagen har polymerföretaget Hexpol utvecklats. Aktien har fallit 17 procent sett tolv månader tillbaka. Hexpol har fått en rad sänkta rekommendationer under de senaste månaderna samtidigt som huvudägaren Melker Schörling sålt aktier i omgångar.

Näst svagast har byggbolaget Peab utvecklats. Aktien har fallit 17 procent under senaste året. Nedgången följer i spåren av en inbromsande byggmarknad.

Totalt finns 55 skånska aktier på Stockholmsbörsen. Sett under de senaste tolv månaderna har 25 av dessa backat. Bland aktierna som backat finns främst bolag inom biotech- och byggsektorn.

24 av de 55 bolagen har ett börsvärde över en miljard kronor. Klart störst i börsvärde räknat är separatorbolaget Alfa Laval med ett börsvärde på lite drygt 86 miljarder kronor, följt av verkstadsbolaget Trelleborg med 58 miljarder och fettbolaget AAK med 32 miljarder.

Bland de mindre skånska aktierna finns en hel del udda fåglar som börsens enda noterade kvarnaktie i form av Skåne-Möllan på Aktietorget.

Skåne-möllan producerar och levererar mjöl och spannmålsprodukter till bagerier, livsmedelsindustri och konsumenter. Bolaget värderas till drygt 460 miljoner kronor men omsättningen i aktien är låg. Under de senaste tre åren har aktien i princip varit oförändrad.

Andra udda fåglar är algbolaget Simris Alg som producerar alger med omega-3 och cykelhjälmbolaget Hövding Sverige som säljer en cykelhjälm med en airbag. Båda aktierna har gått kräftgång på börsen med nedgångar på 44 respektive 51 procent.

Ett skånskt bolag som funnits med länge är lundabolaget Anoto. Anoto utvecklar produkter för överföring av handskriven text och illustrationer från papper och andra ytor till digitalt format. Fjärde kvartalet var svagt med ett resultat efter skatt på -13 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 26 miljoner kronor att jämföra med 68 miljoner kronor samma kvartal året innan. Aktien har fallit 33 procent under senaste året.

Ett annat skånebolag som funnits med länge är kuverttillverkaren Bong. Den aktien har stigit med 49 procent under senaste året. Bolaget värderas till 280 miljoner kronor. Under många år har Bongs omsättning sjunkit till följd av allt färre skickade brev.

2018 ser dock trenden ut att vända. Bong har valt att rikta in sig på förpackningsmarknaden och ser nu ut att göra en turn around. Investmenbolaget Svolder äger knappt 10 procent av aktierna.

Även lundabolaget Precise Biometrics som säljer säkerhetslösningar för fingeravtrycksigenkänning till företag och myndigheter över hela världen har funnits med länge och har många aktieägare hos nätbanken Avanza. Fjärde kvartalet blev resultatet efter skatt -12 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 14,2 miljoner kronor jämfört med 20,8 miljoner kronor året innan.

I samband med rapporten meddelade Precise att marknadsläget är mycket svårbedömt och att bolaget inte vill lämna någon prognos för helåret 2018. Bolagets ordförande Torgny Hellström sa dock i samband med rapporten att: ”Vi har en bra position inom biometriska kort, men exakt när och hur allt sker i marknaden är svårt att säga. Vi ser definitivt positivt på framtiden.”

Under 2018 kommer Precise framför allt att fokusera på kapacitiva sensorer inom lågpris- och mellanprissegmentet.

Precise Biometrics aktie har rasat med 55 procent under senaste året. Börsvärdet uppgår till knappt 500 miljoner kronor.

Andra skånska aktier som haft det motigt är Dignitana, Midway, Neurovive Pharma och Beijer Electronics.

Det bolag som gått starkast av de noterade skånska aktierna är Axichem, vars aktie stigit drygt 400 procent. Axichem utvecklar biologiskt nedbrytbara alternativ till så kallade antifoulingingredienser som bland annat används för att förhindra påväxt av levande organismer på till exempel båtbottnar.

Axichem har utvecklat en produkt man kallar fenylcapsaicin som man har internationella patenträttigheterna på. Fenylcapsaicin kan bland annat användas till allt från båtfärg till kosttillskott för djur. Tester har visat att djur som får fenylcapsaicin skyddas från salmonella. 

18 april fick bolaget godkänt att sälja och marknadsföra sin produkt på den amerikanska marknaden. Bolaget värderas till drygt 400 miljoner kronor.

Mejla gärna om jag missat något bolag!

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -