Cimco-raset ingen överraskning

Aktiekommentar Cimco faller tungt på börsen efter beskedet att försäljningsmålet för 2018 inte kommer nås. Givet problemen som förföljt bolaget bör det inte komma som en överraskning.

Ängelholmsbolaget Cimco har tidigare haft målsättningen att sälja 2 000 motorer och nå en omsättning på 600 Mkr under 2018. Men målbilden har i relation till den faktiska produktionen varit orimlig en länge tid. Produktionstakten i mars motsvarade en årstakt på 400 motorer.

Turboproblematiken i 200-hästarsmotorn uppdagades under fjolåret och sedan fjärde kvartalet pågår arbetet med att hitta en lösning. Under resans gång har bolaget kommunicerat att man snart rot i hamn. Men tydliga besked har dröjt och när de väl kom var det nu negativt.

Den haltande produktionen beror på två problem. Den som läste vinstvarningen från förra hösten känner igen beskeden om 200-hästarns turbofel.

Den tilltänkta lösningen på turboproblemet är inte tillräckligt robust. Först efter sommarsemestern planerar bolaget att trappa upp produktionen till 25 motorer i veckan, om problemet då är ur världen. Dessutom klarar inte underleverantörerna att leverera rätt kvalitet i övriga delar, vilket bör vara ett problem hänfört den andra motortypen med 150-hästkrafter.  

Situationen ska inte tas lätt på. Givet bolagets historik och tvetydiga besked finns anledning att tvivla även på de långsiktiga målsättningarna. Bolaget hänvisar ofta till ”ledningens starka tro” för att försvara sina högtflygande målsättningar. Det får gärna blir mer konkret.

Bolaget står fast vid att långsiktigt ta 10 procent av världsmarknaden, motsvarande 7 700 motorer. Om det ska bli verklighet inom en överskådlig framtid krävs förutom det uppenbara -  fullt fungerande produkter - sannolikt också en partner med betydligt större kapacitet än kontraktstillverkaren på hemorten.  Av pressmeddelandet framgår också att bolaget tagit kontakt med nya möjliga tillverkningspartners. Men sådana samarbeten tar inte sällan mer tid än önskvärt att fastställa. Tyvärr förefaller det inte som att Cimco är redo att slå mynt på sin innovativa produkt.

Efter dagens kursfall har bolagets börsvärde krympt till cirka 300 Mkr. Kraven på leverans sjunker i takt med prislappen. För att motivera börsvärdet krävs idag att bolaget i ett första skede säljer minst 500 motorer inom en nära framtid. Det skulle motsvara intäkter mellan 110–140 Mkr.

Bolagets nyligen upptagna obligationslån på 80 Mkr var en dyr historia. Räntan löper med 10,75 procent och 9 Mkr gick åt i transaktionskostnader.  Enligt bolaget räcker pengarna på medellångsikt.

Men om Cimco inte hittar en lösning på sina problem snart och tvingas ta in ytterligare tillskott kommer det ske till sämre villkor. Då blir affären ännu tuffare.

Sedan vi höjde varningsflaggen senaste i Cimco har aktiekursen backat snart 30 procent. Med en brasklapp för att aktiekursen kommer kortsiktigt svänga kraftigt både upp och ned kommande månader, tror vi inte det är något fyndläge i aktien ännu.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -