"Billigaste finansaktien i Europa"

Börs Nordea-aktien ser allt attraktivare ut och sållas ut som den billigaste finansaktien i Europa. Punkten med maximal pessimism kan antas vara nära efter omkring det senaste årets stora nedrevideringar av vinstestimaten.

Det skriver Morgan Stanley som lyft Nordea till övervikt (jämvikt) tillsammans med en riktkurshöjning till 110 kronor (99). I analysen dras Danske Bank ned till jämvikt (övervikt).

Investmentbanken anser att uppsidan är tydligare i Nordea än Danske då den danska storbanken fortsatt är ett vanligare köp-case bland analyshus överlag. För Nordea ser Morgan Stanley framför sig "ett förbättrat volym-momentum" samt att det därutöver kommer att ljusna på kostnadsfronten.

"Transformationsagendan börjar bära frukt", skriver investmentbanken som sammantaget anser att Nordeas direktavkastningspremie inte är rättfärdigad. Nordea erbjuder en direktavkastning om 8 procent, samt har en målsättning att succesivt öka utdelningsnivån, påpekar Morgan Stanley.

Svenska banker med stor exponering mot bostadsrelaterat fortsätter Morgan Stanley att ha en "mer försiktig" hållning till, jämfört med Nordea, till följd av risker för tillväxten och prissättningen om inte annat. För Handelsbanken anges undervikt med ny riktkurs om 105 kronor (112) och det pekas på en "hög exponering mot fastigheter" samt en premiumvärdering.

Swedbank får rekommendationen jämvikt upprepad med nedjusterad riktkurs till 212 kronor (220). Morgan Stanley anger ingen rekommendation för SEB men rekommenderar i sektoranalysen övervikt av den norska storbanken DNB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -