ABB-rapporten i sammanfattning

Börs Kraft- och automationsbolaget ABB levererade ett kvartalsresultat som var något bättre än analytikerna i genomsnitt räknat med, med inte minst orderingången som utropstecken. På börsen fick rapporten ett positivt mottagande och aktien steg.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Rörelseresultat över förväntan. Rörelseresultatet på nivån operationellt ebita låg på 1.060 miljoner dollar. Analytikerna hade i snitt räknat med 1.009 miljoner, enligt SME Direkt. Intäkterna uppgick till 8.627 miljoner dollar, jämfört med väntade 8.388 miljoner.

Orderingång utropstecken. Orderingången landade på 9.772 miljoner dollar, en uppgång på 6 procent i jämförbara valutor jämfört med för ett år sedan. SME-prognosen på denna punkt låg på 9.210 miljoner. Stororder utgjorde 10 procent av kvartalets orderingång, samma andel som i första kvartalet 2017.

Basorderingång steg 5 procent. ABB:s basorderingång, order värda mindre än 15 miljoner dollar och ett mått på styrkan i ABB:s underliggande affär, var 5 procent högre under det första kvartalet än under motsvarande period 2017 i lokal valuta. Föregående kvartal var motsvarande siffra +9 procent.

Upprepar positiv utsiktsbild. Makroekonomin visar positiva tecken i Europa och USA och tillväxten väntas fortsätta i Kina, skriver ABB om utsikterna i närtid, och upprepar därmed utsiktsutlåtandet från bokslutskommunikén. Den övergripande globala marknaden är tillbaka till tillväxt samtidigt som den fortfarande påverkas av osäkerheter i olika delar av världen. Oljepriser och valutakurseffekter förväntas fortsätta att påverka företagets resultat, skriver bolaget nu liksom för tre månader sedan.

Tidigarelagd bonus bakom sämre kassaflöde. ABB:s kassaflöde var minus 518 miljoner dollar i kvartalet, jämfört med plus 509 miljoner samma period i fjol. Minskningen, som motsvarar 8,6 miljarder kronor, beror enligt ABB huvudsakligen på tidpunkten för incitamentsutbetalningen, som 2017 utbetalades under andra kvartalet, tidpunkten för kassaflöde för stora projekt, skulder och fordringar, liksom tidpunkten för skattebetalningar. För andra kvartalet och resten av 2018 väntar sig ABB däremot ett starkt respektive stabilt kassaflöde.

Övergångsår passerat. Övergångsåret 2017 ligger bakom ABB och företaget har nu fullt fokus på sina kunder och ett "kraftfullt genomförande", skriver ABB:s vd Ulrich Spiesshofer och nämner att 2018 har inletts med ordertillväxt i samtliga divisioner, förbättrade intäkter och rörelseresultat. Integreringen av förvärvet B&R följer tidplanen väl och ABB arbetar hårt med slutförandet och integreringen av GE Industrial Solutions.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -