Förvaltaren som tycker att Moskvabörsen är för billig

Fonder Moskvabörsen har rasat de senaste veckorna. Men på sikt finns det uppsida för ryska aktier tror Rysslandsförvaltaren Elena Lovén på Swedbank Robur.

Elena Lovén förvaltar idag Swedbank Roburs fyrstjärniga Östeuropafond och den trestjärniga Rysslandsfonden. Hon har arbetat som fondförvaltare hos Swedbank Robur sedan 2007. Hon började redan 1998 på HQ Bank. Där arbetade hon både som analytiker och mäklare på tillväxtmarknadsdesken som tidigt handlade med ryska aktier.

”Vi paketerade bland annat korgar med 4 stycken ryska aktier och sålde dem med courtagerabatt till olika investerare. Swedbank Robur var en av mina kunder, när jag gick från säljsidan till köpsidan så kände jag fondbolaget ganska bra”, säger Elena Lovén.

Elena Lovén

Den senaste veckan har det varit stökigt på Moskvabörsen med tydliga kursnedgångar i kombination med ett stort rubelfall. Moskvabörsen var under första kvartalet en av de starkast lysande börserna. Men i april överraskade USA med nya hårdare sanktioner, och ökade geopolitiska spänningar fick Moskvabörsen och den ryska rubeln i fritt fall.

”De nya utökade USA-sanktionerna har ökat riskpremien på Moskvabörsen. Frågan är hur hög riskpremien ska vara. Det tar sannolikt ett tag till för marknaden har hittat rätt nivå. Men det är tydligt att investerare har svårt att skilja på Kreml och bolagen”, säger Elena Lovén.

”Bolagens värderingar har blivit betydligt lägre de senaste dagarna utan att tillväxten ser så mycket sämre ut. Det är värt att tänka på att amerikanska investerare äger omkring hälften av den fria floaten på Moskvabörsen."

”Det som skiljer från sanktionerna som infördes 2014 är att oljepriset nu är inne i en återhämtningsfas, vid Ukraina-krisen var oljepriset i fritt fall. Samtidigt har vi en gynnsam valutautveckling med svag rubel, som gynnar exportbolagen inom olja, stål, nickel och ädelmetaller. Oljepriset är en mycket viktig faktor för Moskvabörsen kombination med en svag rubel kan det vara ett bra köpläge.”

”Det blir nya handelsmönster vid sanktioner. I början av de förra sanktionerna steg matpriserna mycket när utländska varor som mejeriprodukter från Finland och franska ostar försvann från livsmedelsbutikerna, vilket ökade inflationen. Men nu har man ersatt importerade matvaror från väst med egentillverkade varor inom landet. Konkurrensen har ökat och den inhemska livsmedelsproduktionen har gynnats och stärkts.”

Elena Lovén säger att det har varit begränsade uttag från Rysslandsfonden trots de senaste dagarnas oro.

”Moskavabörsen är billig nu med ett p/e-tal på drygt 5, vilket är lågt även historiskt jämfört med övriga tillväxtmarknader. P/e-tals-rabatten för ryska börsen har ökat och nu ligger på drygt 50 procent jämfört med andra tillväxtländer. Innan krisen slog till låg den på strax över 40 procent. Och direktavkastningen ligger på ungefär 7 procent, vilket är bland de högsta globalt sett."

"Lägg till att den ryska centralbanken precis sänkt räntan och trenden tyder på fortsatta räntesänkningar. Det gynnar konsumtionsbolag och inte minst fastighetsbolag. Precis som i Sverige behövs det byggas fler bostadsfastigheter, och med lägre ränta blir det mer överkomligt för den ryska medelklassen med nytt boende.” 

Moskvabörsen har tydliga teman som är populära från tid till annan.

”På Moskvabörsen är det viktigt att veta vilket av de olika investeringsteman som gäller för tillfället. Det går att hitta flera tydliga teman som konsumtionstema, stål och basmetalltema, olja och energitema och finans- och fastighetstema. Att hitta rätt tema är en tydlig framgångsfaktor för att skapa alfa till fonden. Ett tema kan hålla i sig mellan två till tre månader och driva Moskvabörsen. Rubelns ställning är alltid intressant. En svag rubel innebär att fonden investerar mer i exportbolag, som olja, stål, nickel, aluminium. Är rubeln starkare är temat inhemska konsumtionsbolag och banker.”

Men även sektorer som IT/internet kan vara med och driva börsen, säger Elena Lovén. Hon nämner två ryska internetbolag med goda tillväxtsiffror, vilket till stor del drivs av högre reklamintäkter i spåren av starkare privatkonsumtion.

Det ena är Yandex, den ryska motsvarigheten till Google som tillhandahåller sökmotortjänster. Men Yandex har även betaltjänster med Yandex Money som man har i samarbete med Sberbank, Moskvabörsen största bolag. Yandex Taxi är en intressant taxiapptjänst som har bra tillväxtutsikter.

Det andra är internetbolaget Mail som bland annat äger landets största sociala nätverk VKontakte, en aktie Elena Lovén investerar i från tid till annan. Förra året hade fonden en stor andel mail-aktier, som gav fonden bra bidrag.

”Ett problem med Ryssland är att det inte kommer så många nya spännande bolag till Moskvabörsen. Historiskt har ryska bolag finansierat sig genom företagsobligationer och inte via aktier, säger Elena Lovén

”Moskvabörsen är en value-marknad med mycket råvarubolag som är stora exportörer. Vi hittar bland annat en globalt ledande nickelproducent på Moskvabörsen, Norilsk Nickel, som kan vara mycket intressant på temat om en ökad efterfrågan till nickel för tillverkning av elbilar. När rubeln är svag med starka råvarupriser i dollar är det intressant att investera i bolagen med hög belåning. Det ger en bra hävstång i aktien vid uppgång som ger en klar alfa-generering till fonden.”

”Förutom temainvesteringar så föredrar jag bolag med bra värdering som är lönsamma”, säger Elena Lovén.

”Jag gillar aktier med hög utdelning. Några favoriter som jag investerat i är liknande preferensaktier som ger högre direktavkastning än stamaktien. Taftneft preferensaktie är en sådan aktie, den ger en direktavkastning på närmare 10 procent. Det är fondens största investering och bolagen har jag i fonden har ofta lägre beta än Moskvabörsen. Det gör att fonden ofta inte presterar som bäst när marknaden går starkt under kortare perioder. Tanken är att bolagen ska leverera överavkastning över en längre period”, avslutar hon.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -