Storplacerarna minskar risken

Fonder De globala investerarna har minskat risken och ökat kassan under den senaste månaden börsoro. Det visar en färsk investerarenkät.

Fördelningen till aktier är den lägsta på ett och ett halvt år, men bara 18 procent tror att börserna har toppat. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 – 12 april.

Investerarna har minskat risk genom att öka nettokassan. Den steg för första gången på fyra månader till 5,0 procent från 4,6 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator. Över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Fondförvaltarna har under månaden reducerat risken i portföljerna genom att öka obligationsdelen till fördel för aktier. Samtidigt har de minskat risken mot cykliska bolag, högt värderade teknikaktier och köpt mer olja/energibolag samt brittiska aktier. Londonbörsen ger historiskt en stor exponering mot både råvaror och olja.

Huvuddelen av investerarna, runt 40 procent, tror att börsen toppar först 2019 eller till och med efter det. De globala investerarna föredrar fortfarande europeiska aktier och är den region som är mest överviktad efter tillväxtmarknaderna.

Den brittiska marknaden är den minst attraktiva i Europa. Men sentimentet ökade betydligt under månaden. Investerarna är mest positiva till Tyskland följa av Spanien.  

På listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, hittar vi teknikbolagen FAANG+BAT men vi ser en liten minskning från mars månads enkät. Däremot har investerarnas syn på att gå kort den amerikanska dollarn ökat.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig. Det är andra månaden på rad som det ses som det största hotet. Rädslan för eventuella policymisstag när centralbankerna börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna har stigit under månaden. Investerarna ser en klart ökad oro för att teknikaktierna ska kollapsa och skapa börskrasch.

De globala investerarna har överviktat teknikaktier i över tio år. Den största risken mot tekniksektorn är tuffare anti-trustlagar, höjda skatter och ökade regleringar kring dataskydd. Hela 64 procent av investerarna skulle undervikta teknikaktier vid sådana beslut från politikerna i Washington.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -