Trumptwitter kan bli avgörande

Makroveckan Den finansiella turbulensen efter de amerikanska Syrien-bombningarna har i princip uteblivit helt. Trump fortsätter dock att pressas hårt på hemmaplan, vilket kan göra honom lite oberäknelig.

Det har varit förvånande återhållsamma reaktioner på finansmarknaden efter de USA-ledda bombningarna i Syrien. Krigsretoriken var stundtals hård men nu tycks operationen vara avslutad vilket har lugnat ner situationen. Att president Trump dessutom uttryckt sig optimistiskt kring handelsfrågorna har sannolikt bidragit till finansmarknadernas lugn. Förra veckan steg den amerikanska börsen (S&P500) med 2 procent och den svenska med ungefär hälften.

Förra veckan stora förlorare blev väl egentligen den svenska kronan som fått mycket stryk på låga inflationsutfall, Riksbanken, handelskrig och finansiell turbulens. En euro kostar nu kring10,45 kronor, vilket är den högsta nivån sedan hösten 2009. En riktig krisvärdering med andra ord.  

Oljepriset tog däremot ett skutt uppåt och Brentoljan kostar nu strax under 72 dollar per fat.

Att Trump fortsätter att pressas hårt på hemmaplan lär vara något som sväljer en hel del av mediautrymmet under veckan som kommer och kan också få vissa effekter på den finansiella marknaden. Lite beroende på hur Trump väljer att agera. En vanlig analys är ju att han kan tänkas agera på det utrikespolitiska området för att flytta fokus från de mer privata problemen.

Däremot verkar risken för ett handelskrig ha minskat och de ryska protesterna mot Syrien-bombningarna har varit förhållandevis återhållsamma. Det kan ge finansmarknadens aktörer lite ro under veckan.

På tisdag publiceras kinesiska BNP-siffror för årets första kvartal och de väntas hamna nära regeringens tillväxtmål. Samma dags publicerar IMF sin ny, globala tillväxtprognos. De flesta väntas sig optimistiska tongångar trots hotet om handelskrig. En fråga som dessutom lär hamna högt uppe på agendan under det g20-möte som ska hållas mot slutet av veckan. Men även härifrån väntas försiktigt optimistiska tongångar även om den viktigaste källan till nyheter på den fronten tycks vara Trumps twitter-flöde.

Måndag

Regeringen presenterar vårbudget men som vanligt har det mesta av satsningarna läckt ut i förtid. Det är för övrigt relativt små satsningar trots en del pengar i statskassan. Valuegard presenterar sin mätning av prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Intressant att se om priserna kan ha vänt upp i mars.

Tisdag

Den kinesiska tillväxten väntas ha legat stabilt strax under 7 procent under årets första kvartal. Ingen kioskvältare precis. ZEW-index, som mäter humöret i investerarkollektivet, kan ha dämpats i april eftersom vi har en ganska stökig börsperiod bakom oss även om de stora fallen uteblivit. IMF publicerar uppdaterad prognos över världsekonomin och väntas anslå en optimistisk ton, trots hot om handelskrig.

Onsdag

En svagare bostadsmarknad i Storbritannien i spåren på Brexit. Pundet har dock gjort en stark resa i inledningen av 2018 och handlas nu över 12 kronor för första gången sedan juni 2016. Bank of Canada lämnar räntebesked men väntas vila på hanen den här gången.

Torsdag

G20-möte i Washington med finansministrar och centralbankschefer. Handelsfrågorna lär ligga högt på agendan. Bytesbalanssiffror för EMU-området väntas visa på stabila överskott i handeln med utlandet, vilket kan vara lite känsligt i dessa tider. Ger i alla fall Trump lite vatten på sin kvarn.

Fredag

Japansk inflations väntas ha fallit tillbaka något i mars men inte föranleda någon reaktion från centralbankens sida. Konsumentförtroendet i EMU-området ligger kvar på historiskt sett höga nivåer.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -