Bankaktierna lyfter börsen

Börsen Stockholmsbörsen steg svagt i trevande handel efter att de USA-ledda attackerna på Syrien inte lett till någon eskalering. Banker tog täten bland storbolagen och JM gynnades av bostadsstatistik.

Vid 13.30-tiden var OMXS30, där de 30 största bolagen ingår, upp 0,2 procent till 1.529. Då hade aktier för 5,8 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen. Ledande börser i Europa sjönk svagt. DAX-index i Frankfurt var ned 0,1 procent med FTSE 100 i London backade 0,6 procent. Ett fallande oljepris fick oljebolagen BP och Royal Dutch Shell att backa vilket tyngde Londonbörsen.

Fallande oljepriser har kommit efter förra veckans tidigare kraftiga uppgång i samband med spekulationer om ökad spänning i Mellanöstern. När nu denna konflikt inte har förvärrats under helgen har både Brent- och WTI-terminerna backat med runt 1,2 procent.

"Angående det som hänt i Syrien, så drar marknaden en lättnadens suck efter att det inte skett någon eskalering, vare sig sett till det diplomatiska skeendet eller via land, givet den militära intervention som genomförts av USA, Storbritannien och Frankrike" sade Harry Tchilinguirian, råvarustrateg på BNP Parisbas till Reuters News.

På Stockholmsbörsen steg storbankerna vilket bidrog till uppgång. SHB steg mest med uppgång på 1,3 procent. SSAB steg med 1,2 procent. Deutsche Bank har höjt sin rekommendation till behåll från sälj.

Tele2 fick däremot sänkt rekommendation av Handelsbanken till minska från öka. Telekomaktien sjönk 0,9 procent.

H&M var mest omsatta aktie och noterades marginellt upp.

Ordföranden och storägaren i klädjätten, Stefan Persson, har på nytt köpt aktier i bolaget, för cirka 880 miljoner kronor. Senast Stefan Persson köpte aktier i H&M var i december 2017 och före det vid ett flertal tillfällen med mindre poster.

I övrigt steg JM-aktien med nära 6 procent efter statistik visat stabila bostadspriser med en säsongsrensad nedgång på försiktiga 0,3 procent i mars.

"Statistiken är i linje med vår prognos, att bostadspriserna totalt sett kommer att vara i stort sett oförändrade under 2018, men med betydande skillnader, där det är svagare i storstäder än utanför och för bostadsrätter jämfört med småhus", sade Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Övriga bostadsutvecklare noterade mindre uppgångar. Bonava och Besqab steg med 1 respektive 1,9 procent.

En av dagens vinnare var spelbolaget Cherry som lyfte drygt 9 procent efter en omvänd vinstvarning som släpptes på fredag kväll. Orsaken är främst en fortsatt förbättring inom affärsområdet Online Gaming där det tidigare förvärvet Comeon ingår sedan 2016.

Redeye har efter fredagens besked höjt sitt rimliga värde för Cherry-aktien från 85 kronor till 93 kronor. Aktien noterades till strax över 71 kronor under måndagen.

Uppåt var det även för bioteknikbolaget Oncopeptides som steg med 6,5 procent. Aktien gavs positiva omnämnanden av Patrik Ling, analytiker på DNB, till Dagens Industri under fredagen.

"Oncopeptides har, precis som Wilson Therapeutics, redovisat starka data. De slutgiltiga resultaten från fas 2-studien, som presenterades i december, är riktigt, riktigt bra" sade Patrik Ling

Investmentbolaget Creades var dagens förlorare efter att Dagens Industri rekommenderat sälj. Halva substansvärdet utgörs av nätmäklaren Avanza som är högt värderad och den notoriska byggsektorunderpresteraren Lindab. Givet det är substanspremien på 15 procent allt för hög, enligt tidningen. Creades tappade drygt 7 procent.

Under måndagen har Bank of America kommit med en rapport som enligt Reuters var svårtolkad, om än klart bättre än väntat sett till vinst per aktie. Härnäst väntas rapport från Netflix efter amerikansk stängning.

Graf: OMXS30 måndagen den 16 april 2018

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -