Därför rasar cannabisaktierna

Börs Nordamerikanska cannabisaktier har haft en tuff vår. Bakom ligger förseningar med legaliseringen av drogen i Kanada, regulatoriska begränsningar och vinsthemtagningar.

Cannabisinvesterare har kunnat hålla sig för skratt under de senaste månaderna. Först steg nordamerikanska cannabisaktier kraftigt mellan oktober 2017 fram till januari 2018. Sedan dess har aktierna fallit tillbaka.

Till exempel har den börshandlade fonden Horizons Marijuana Life Sciences tappat 45 procent i värde sedan toppen i januari. Den amerikanska etf:en ETFMG Alternative Harvest har rasat drygt 30 procent under samma period. Nedgången ska jämföras med indexet för Torontobörsen som hittills i år backat 6 procent.

Svagast bland de största cannabisodlarna har Aphria gått. Aphrias aktie har rasat med 46 procent sedan årsskiftet.

Störst bland cannabisodlarna är Canopy Growth, vars marknadsvärde uppgår till 5,5 miljarder canadensiska dollar, motsvarande cirka 36 miljarder svenska kronor. Canopy Growths aktie har dock relativt sett klarat sig bättre än många av konkurrenterna mätt sedan årsskiftet med en nedgång på 7 procent.

Största kanadensiska konkurrenten är Aurora Cannabis, vars aktie tappat 17 procent sedan början av året. Aurora Cannabis marknadsvärde är 4,5 miljarder kanadadollar.

Aurora Cannabis är det cannabisbolag som har flest ägare hos nätmäklaren Avanza. Aurora Cannabis har varit mycket expansiva under de senaste månaderna. Bland annat kommer man i mitten av 2018 att öppna upp jätteanläggning Aurora Sky facility. Aurora Sky facility är på 800 000 kvadratfot stor och kan producera upp till 100 000 kilo torkad cannabis årligen.

I januari la Aurora Cannabis ett uppköpsbud på CanniMed Therapeutics.

Vad är det då som ligger bakom kräftgången för cannabisaktierna? Förutom en hel del vinsthemtagningar efter den kraftiga uppgången i slutet och i början av det här året beror nedgången på en besvikelse över förseningar när det gäller legaliseringsprocessen på federal nivå i Kanada.

En tredje förklaring har med regulatoriska frågor att göra. De kanadensiska myndigheterna kräver bland annat att marijuana bara ska få säljas legalt i licensierade butiker och att produktsortimentet kommer att begränsas samt att varningstexterna på förpackningarna måste vara större än varumärkestexterna.

Allt detta sammantaget gör att en del investerare drar öronen åt sig och tror att försäljningen i alla fall initialt inte kommer att bli så stor som förväntat. Investerarna förväntar sig att den illegala handeln fortsatt kommer att behålla en stor del av marknaden eller åtminstone att förflyttningen från att handla marijuana illegalt till att köpa det legalt kommer att ta mycket längre tid än man först beräknade.

När det gäller förseningen av legaliseringen på federal nivå är det enligt den kanadensiska regeringen inte sannolikt att marijuana för allmänt bruk kommer att bli verklighet i juli som först utlovat. Allra tidigast räknar man nu med att det kommer att ske i slutet av sommaren. En del bedömare tror dock att det kan dröja till 2019 innan beslutet genomförts praktiskt.

Den 7 juni kommer den kanadensiska senaten att rösta om Cannabis Act. När denna väl godkänts kommer det sannolikt att ta minst 8–12 veckor innan cannabis kan börja säljas i licensierade butiker.

Det var i april 2017 som Kanadas premiärminister Jason Trudeau gick ut med att han ville legalisera cannabis för allmänt bruk i juli 2018.

I USA är det ännu så länge inget tal om att legalisera cannabis på federal nivå även om cannabis nu tillåtet i en eller annan form i 29 amerikanska delstater.

Enligt en Gallupundersökning som Bloomberg refererar till vill en klar majoritet av den amerikanska befolkningen legalisera cannabis. Uppfattningen delas av både republikaner och demokrater.

Under tisdagen kom nyheten att förre talmannen i representanthuset John Boehner satt sig i styrelsen för det amerikanska cannabisinvestmentbolaget Acreage Holdings tillsammans med före detta guvernören i Massachusetts Bill Weld.

John Boehner

avgick som talman i oktober 2015 då Paul Ryan tog över. Det kan vara ett tecken på att USA går mot en legalisering av drogen på federal nivå.

Analytiker som följer cannabismarknaden spår nu att raset i cannabisaktierna kan vara över och några ser köpläge i cannabissektorn. Att marknaden fallit tillbaka en bra bit och att försäljningen kommer att fördröjas några veckor spelar liten roll för långsiktiga investerare.

Följ Placera på LinkedIn och på Facebook.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -