Dags att vårstäda tjänstepensionen

Privatekonomi I vår får majoriteten av alla svenskar hem ett pensionsbesked med information om tjänstepensionen. Det är ett ypperligt tillfälle att se över fondval, förvaltare och försäkringsskydd.

Är du en av dem som får hem ett pensionsbesked från någon av valcentralerna betyder det att du tjänar, eller någon gång har tjänat, in pengar till din avtalspension genom en arbetsgivare som har kollektivavtal.

Alla som tjänat in avtalspension men inte börjat ta ut den får hem ett pensionsbesked. Drygt 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade tjänstepensioner.

Collectum som administrerar avtalspensionen åt privatanställda tjänstemän, ITP, var först ut med att skicka ut sitt pensionsbesked i början av året. Har du arbetat inom kommun och landsting, KAP-KL får du inget besked från valcentralen, här skickas det ut pensionsbesked från respektive livbolag, beroende på vilket du valt.  

Fora skickar ut besked för alla privatanställda arbetare, SAF-LO under april, maj och juni, och om du någon gång varit statligt anställd, PA-16, får du ett brev från SPV i mars.

Om du har du arbetat på flera olika ställen kan du ha flera olika tjänstepensioner och således få pensionsbesked från upp emot tre valcentraler. Dessutom är oftast inte bara valcentralerna som skickar ut pensionsbesked utan även respektive livbolag. Allt som allt kan det bli en hel del pensionsbesked som dimper ner i brevlådan på vårkanten.

"Det kan vara förvirrande att få pensionsbesked och uppgifter från olika håll. Många har bytt arbetsgivare och bransch under sitt yrkesliv och då också tjänat in pengar till olika tjänstepensioner. För den som vill få koll på hela den egna pensionen så är minpension.se ett bra sätt att komma igång", säger Thomas Billberger, pensionsspecialist på Fora.

Thomas Billberger

Men bli inte orolig om du inte får hem något pensionsbesked alls, många företag som saknar kollektivavtal väljer ändå att betala tjänstepension för sina anställda. Nio av tio anställda svenskar har tillgång till någon form av tjänstepension. Är du osäker på vilken typ av tjänstepension du har, kolla med din arbetsgivare.

Din tjänstepension är dyrbar oavsett var den kommer ifrån. Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Utan tjänstepension måste du själv spara många tusenlappar varje månad som kompensation. Du behöver spara motsvarande 4 - 10 procent av din bruttolön, beroende på storlek på din lön, något som långt ifrån alla har ekonomisk möjlighet till.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara själv riskerar att få mindre än halva den tidigare lönen i pension.

Se det därför som en förmån om du får tjänstepension från din arbetsgivare, det är inte självklart även om det är något de allra flesta får.

Det är ett bra tillfälle att se över tjänstepensionen i samband med att du får hem ditt pensionsbesked. Du kanske funderar över att byta pensionsförvaltare, fonder, eller har förändrade familjeförhållanden och behöver se över efterlevandeskyddet.

Här de viktigaste bitarna att hålla koll på när du får ditt pensionsbesked

Se över hur dina pensionspengar är placerade. Du kan välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring. Den största skillnaden mellan dem är att du i fondförsäkringar kan påverka hur dina pengar placeras och du har en högre aktieandel. Fondutbudet varierar mellan pensionsförvaltarna.

I en traditionell försäkring tar istället pensionsförvaltaren beslut om hur dina pensionspengar placeras utifrån ålder och hur lång tid du har kvar till pension. Det finns också en minsta garanti för hur stor pensionen kan bli. Garantin gör att förvaltningen är något försiktigare.

I en fondförsäkring finns ingen garanti. Men en betydligt större möjlighet att få högre avkastning men då också till en högre risk.

När du har bestämt vilken typ av försäkring du vill ha väljer du pensionsförvaltare, alltså vilket bolag som ska få förtroendet att förvalta dina pengar.

Gör du inget val placeras pengarna i en entrélösning. Vill du ändra sparform och förvaltare, gör du det hos respektive valcentral.

Efterlevandeskydd. Se över dina efterlevandeskydd som kan vara återbetalningsskydd och, eller familjeskydd. Båda formerna av efterlevandeskydd minskar storleken på din egen pension. Utgå från att din egen pension blir omkring tio procent högre utan återbetalningsskydd. Väg det mot familjens ekonomiska situation om du avlider.

Har du inga efterlevande som kan få ut pengarna så bör du också avstå från återbetalningsskydd.

Ta reda på vad som gäller för just din tjänstepension. Har du återbetalningsskydd eller inte? I vissa tjänstepensioner är återbetalningsskydd förvalt och du måste välja bort det om du inte vill ha det. I andra fall måste du själv välja till återbetalningsskydd om du vill ha det.

Kontrollera också vem som kan stå som förmånstagare till dina olika pensioner.

Pensionsbeskeden från valcentralerna visar bara din avtalspension. Du kan ha andra privata tjänstepensioner genom tidigare anställningar och du får även allmän pension från Pensionsmyndigheten.

På Minpension.se finns alla dina pensioner samlade och du kan även lägga in ditt eventuella egna sparande. På så vis får du en samlad bild av hur stor din framtida pension kan bli.

De största tjänstepensionsavtalen i Sverige

Avtalspension SAF-LO för privatanställda arbetare

Antal försäkrade: Cirka 2,9 miljoner
Antal företag cirka 210 000
Premievolym: Cirka 13,5 miljarder kronor per år
Avtalsparter: Svensk Näringsliv och LO
Valcentral: Fora

ITP för privatanställda tjänstemän

Antal försäkrade: 2,1 miljoner
Antal företag: Cirka 34 000
Premievolym: Cirka 32 miljarder kronor per år
Avtalsparter: Svenskt Näringsliv och PTK
Valcentral: Collectum

KAP-KL för anställda inom kommun och landsting

Avtalet gäller för anställda födda 1985 och tidigare.
Antal försäkrade: ca 1 miljon
Antal arbetsgivare: Alla landsting och kommuner
Total premievolym för KAP-KL och AKAP-KL är 18 miljarder per år.
Avtalsparter: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) kommunala förbundsområden, Kommunal och Akademiker Alliansen.
Valcentraler: Pensionsvalet (ägs av KPA) och Valcentralen (ägs av Skandikon)

AKAP-KL för anställda inom kommun och landsting

Avtalet gäller från 2014 och försäkrade är främst anställda födda 1986 och senare.
Antal arbetsgivare: Alla landsting och kommuner
Total premievolym för KAP-KL och AKAP-KL är 18 miljarder per år
Avtalsparter: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Pacta, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) kommunala förbundsområden, Kommunal och AkademikerAlliansen.
Valcentraler: Pensionsvalet (ägs av KPA) och Valcentralen (ägs av Skandikon)

PA 16 för statligt anställda

Antal försäkrade: ca 250 000
Antal arbetsgivare: ca 400 myndigheter och vissa bolag som tillämpar statliga avtal.
Premievolym: ca 5 miljarder kronor per år
Avtalsparter: Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna OFR/S, P, O samt SACO-S och SEKO.
Valcentral: SPV är valcentral för den valbara delen

Källa: Tjänstepensionens Dag

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -